, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τα δάκρυα του Αντώνη Σαμαρά…

Οι κύριοι Σαμαράς, Αθανασίου, Δημόπουλος και Παπαγεωργίου άκουγαν με ιδιαίτερη προσοχή τον κ. Μιχάλη, χωρίς να τον διακόπτουν. Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός, ζήτησε να τον πάει στο σημείο όπου είχαν στήσει το εκτελεστικό απόσπασμα οι Γερμανοί…
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μπαντές
Δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ακούγοντας τη συγκινητική ιστορία του 93χρονου Μιχάλη Κατσαμπέκη, από τον Παλιό Παντελεήμονα, ο οποίος γλύτωσε την τελευταία στιγμή από το εκτελεστικό απόσπασμα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το μεσημέρι του Σαββάτου… ο πρώην Πρωθυπουργός μαζί με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Δήμαρχο Δίου Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο και τον Τοπικό Σύμβουλο Διονύση Παπαγεωργίου, απολάμβανε τον καφέ του, στην πλατεία του χωριού.
14182683_646997615474656_1178831512_n
Ο Δήμαρχος, Κώστας Δημόπουλος, του ανέφερε τη συγκινητική ιστορία του κ. Μιχάλη, του μπάρμπα – Μίχου, όπως τον φωνάζουν στο χωριό. Ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Δημόπουλο να γνωρίσει το συγκεκριμένο άνθρωπο, θέλοντας να ακούσει από τον ίδιο το πώς γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασα των δυνάμεων κατοχής το 1944. Μετά από λίγα λεπτά φτάνει στο σημείο ο 93χρονος Μιχάλης Κατσαμπέκης, ο γηραιότερος κάτοικος του Παντελεήμονα, κάθετε δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και αρχίζει να περιγράφει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο πως το ξημέρωμα της 8ης Ιουλίους του 1944 γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να τον παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του…
14159160_646997575474660_974917244_n
Το ξημέρωμα της 8ης Ιουλίου του 1944
Ο νεαρός, τότε, Μιχάλης Κατσαμπέκης ξύπνησε τα χαράματα για να πάει στη δουλειά του στη γειτονική Καλιπεύκη. Στο δρόμο, όμως, έπεσε πάνω σε γερμανικά στρατεύματα και το συνέλαβαν, θεωρώντας τον ύποπτο, καθώς έτρεχε… Τον οδήγησαν στην είσοδο του Παλαιού Παντελεήμονα, μαζί με άλλους τρεις συγχωριανούς του, τον Νίκο Πανταζή, Γιάννη Καπέτα και Γιάννη Κωτούλα. Αμέσως, οι γερμανοί τους έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο κ. Μιχάλης, για καλή του τύχη, την ώρα που άρχισε να πυροβολεί το εκτελεστικό απόσπασμα έπεσε κάτω και βρέθηκε στο ρέμα, καθώς είχε μπερδευτεί το πόδι του σε κλαδιά καστανιάς. Οι γερμανοί θεωρώντας πως και ο ίδιος είναι νεκρός έφυγαν από σημείο και ο κ. Μιχάλης είναι ακόμη ζωντανός!
Η πρόταση Σαμαρά στον Δημόπουλο
Οι κύριοι Σαμαράς, Αθανασίου, Δημόπουλος και Παπαγεωργίου άκουγαν με ιδιαίτερη προσοχή τον κ. Μιχάλη, χωρίς να τον διακόπτουν. Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός, ζήτησε να τον πάει στο σημείο όπου είχαν στήσει το εκτελεστικό απόσπασμα οι Γερμανοί. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Δήμαρχο Δίου Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο στις 8 Ιουλίου του 2017 να διοργανώσει εκδήλωση προς τιμή του κ. Κατσαμπέκη, ώστε να τον τιμήσει ο ίδιος!
Nα θυμίσουμε ότι στον Π. Παντελεήμονα βρίσκεται από χθες ο κ. Σαμαράς, ώστε να παραβρεθεί στο γάμο του πρώην Γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου με την ανιψιά του μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Στον Π. Παντελεήμονα βρίσκεται ήδη και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Στην περιοχή βρέθηκαν χθες και ο Βουλευτής της Ν.Δ. Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος και ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος.
Σαμαράς
πηγή:  http://www.katerini-news.gr/?p=3360

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.