, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Της νύχτας τα… καμώματα!

F2Της Βίκυς Δέτσικα

Σε μία εποχή που η οικονομική και πάνω από όλα η ποιοτική έξοδος αποτελεί ανάγκη των ανθρώπων κάθε ηλικίας, θα λέγαμε πως η νύχτα της Θεσσαλονίκης αν και δεν διαθέτει την αίγλη του παρελθόντος… καλά κρατεί. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στη ρομαντική ενέργεια που κρύβει αυτή η πόλη, η οποία μας προκαλεί σε κάθε ευκαιρία να βγούμε έξω, να φλερτάρουμε και να διασκεδάσουμε, αλλά και σε αυτούς που εργάζονται μέσα στη νύχτα και φροντίζουν ακόμη και τα πιο αδιάφορα βράδια μας να τα κάνουν συναρπαστικά.

Στα μπαρ, τα café, τα ουζερί της πόλης ο κόσμος βρίσκει καταφύγιο προκειμένου να ξεχάσει τα προβλήματά του ή να μοιραστεί πολύ συχνά τις ανησυχίες του με τους εργαζόμενους της νύχτας. Λόγω της κρίσης η ανάγκη μας να κάνουμε ένα μαγαζί «στέκι» μεγαλώνει με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολύ συχνά φιλικές σχέσεις με το προσωπικό που μπορεί και να κρατήσουν από ένα βράδυ… μέχρι μια ολόκληρη ζωή. Η «Κ» συνάντησε τρεις επαγγελματίες της νύχτας οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς τους αλλά και το πάθος τους για τη δουλειά τους.

Πίσω από τα decks…

Μπορεί να ξεκίνησε να δουλεύει στη νύχτα ως μπάρμαν στη Θεσσαλονίκη και σε διάφορα νησιά, ωστόσο το πάθος του για τη μουσική που το είχε εκδηλώσει από την ηλικία των πέντε χρονών, ήταν αυτό που τον οδήγησε πίσω από τα decks όπου και παραμένει τα τελευταία 20 χρόνια. «Στην ηλικία των πέντε χρονών άκουγα Rolling Stones και Beetles χωρίς καν να καταλαβαίνω ποιοι είναι αυτοί. Θυμάμαι ότι είχα ένα μικρό πικ απ, όπου έβαζα τους δίσκους και τους άκουγα μόνος μου, αντί να βλέπω κινούμενα σχέδια όπως έκαναν τα περισσότερα παιδιά. Από τότε μου μπήκε το μικρόβιο για τη μουσική», δηλώνει στην «Κ» ο Λευτέρης Βακατσάς, γνωστός στη νύχτα της πόλης ως dj Terry.

Δεν πρόκειται να ξεχάσει την πρώτη του φορά που έπαιξε μουσική σε ένα μπαράκι στην οδό Σαρανταπόρου, την περίοδο που μόλις είχαν βγει τα cd, και το μαγαζί είχε και πικ απ για βινύλια αλλά και cd player, κάτι που τον εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Αργότερα, εξελισσόμενος και ο ίδιος στη μουσική, ο dj Terry άφηνε κάθε καλοκαίρι τα μπαρ της Θεσσαλονίκης και επισκεπτόταν επί 14 χρόνια την Κρήτη για να παίξει μουσική, ενώ δεν έλειπαν και τα ταξίδια στο εξωτερικό όπου διασκέδαζε τον κόσμο πίσω από τα decks μεγάλων club της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.

«Κορυφαία περίοδος της καριέρας μου ήταν όταν δούλευα στο “Starbeach” στη Χερσόνησο της Κρήτης όπου έπαιζα κάθε μέρα για 5.000 κόσμο. Ήταν ό,τι καλύτερο», τονίζει ο πολυταξιδεμένος dj Terry, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει να παίζει μουσική στην πόλη του, στον τόπο του, τον οποίο και δεν θέλει να αφήσει.

Σήμερα τον συναντάμε σε γνωστό μπαρ της Παύλου Μελά όπου παίζει διάφορα είδη μουσικής με προτίμηση στο electro pop και παρά την κρίση και τους χαμηλούς πλέον μισθούς προσπαθεί να κάνει αυτό που αγαπάει όσο καλύτερα μπορεί και να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά. «Η νύχτα της Θεσσαλονίκης περνάει μεγάλη κρίση και οι μισθοί των djs έχουν πέσει στο 50%. Το 80% των ιδιοκτητών μπαρ στη Θεσσαλονίκη είναι άσχετοι με το χώρο, με τη νύχτα. Προτιμούν να δώσουν 30 ευρώ σε έναν πιτσιρικά που δεν έχει εμπειρία για να κάνει τη δουλειά τους για ένα βράδυ αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι χάνουν κόσμο, καθώς η μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διασκέδασης», επισημαίνει ο dj Terry.

Μέσα από τη μπάρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επάγγελμα του bartender απαιτεί ταχύτητα, αντοχή στη νύχτα και το αλκοόλ και μεγάλη παρατηρητικότητα, στοιχεία τα οποία διαθέτει και με το παραπάνω η ικανότατη και πανέμορφη μπαργούμαν Λίνα Ραμπάη που εργάζεται σε γνωστό café-bar στην περιοχή του Ποσειδωνίου.

Ξεκίνησε να εργάζεται στη νύχτα ως σερβιτόρα και στην υποδοχή, ωστόσο εδώ και ενάμιση χρόνο την κέρδισε η μπάρα. «Η υποδοχή ήταν το πιο βαρετό πόστο. Στο μπαρ ασχολείσαι με τον κόσμο, νιώθεις πιο παραγωγικός, ότι κάνεις κάτι. Προσφέρεις ένα μικρό έργο, από το να ανοίγεις και να κλείνεις μία πόρτα», τονίζει η μπαργούμαν Λίνα Ραμπάη και συμπληρώνει: «Τα χρήματα στο μπαρ είναι καλύτερα. Το μεροκάματο είναι πιο υψηλό και υπάρχουν και τα πουρμπουάρ που δεν συγκρίνονται βέβαια με πέρσι. Όμως μέσα στο μπαρ και ειδικά όταν έχει πολύ δουλειά περνάει η ώρα σου ευχάριστα».

Μπορεί η νεαρή μπαργούμαν να έφευγε πέρυσι με διπλό μεροκάματο, λόγω των πολλών πουρμπουάρ, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, σκοπεύει να επενδύσει μερικά επαγγελματικά χρόνια ακόμη μέσα στη νύχτα και ας έχει αφήσει για λίγο στην άκρη τις σπουδές της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. «Δούλευα και σε πρωινή δουλειά παλαιότερα αλλά από τότε που μπήκα στη νύχτα έχω κολλήσει. Νομίζω ότι όσοι μπαίνουν στη νύχτα αυτό παθαίνουν. Έχει μία γλύκα και τα χρήματα που είναι καλύτερα αποτελούν βασικό κίνητρο», δηλώνει στην «Κ» η Λίνα Ραμπάη.

Στους άντρες πελάτες του μπαρ η σέξι Λίνα έχει μεγάλη επιτυχία, ωστόσο φροντίζει να τους συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρθει ούτε εκείνη αλλά ούτε και αυτοί σε δύσκολη θέση λόγω του επίμονου φλερτ. «Στην αρχή οι άντρες σε βλέπουν σαν κάτι καινούριο μέσα σε ένα μαγαζί και σου “ορμάνε”. Ειδικά αν αυτό που βλέπουν τους αρέσει, θέλουν πάση θυσία να το κατακτήσουν. Εγώ έχω αποκτήσει πλέον άλλη σχέση με τους θαμώνες εδώ. Μπορεί να με πλησίασαν κάποιοι άντρες όταν πρωτοήρθα, μία, δύο και τρεις φορές αλλά το διαχειρίστηκα σωστά. Εγώ είμαι πάντα με το χαμόγελο. Τους μιλάω φιλικά, μπορεί να τους πω τα προβλήματά μου, μου λένε και αυτοί τα δικά τους και η σχέση με τους θαμώνες είναι πλέον φιλική. Και αυτό μου αρέσει περισσότερο», υπογραμμίζει η Λίνα Ραμπάη.

«Να περνάει καλά ο κόσμος»

Ο Νίκος Τσομπανίδης έχει συμπληρώσει πλέον 20 χρόνια μέσα στη νύχτα της Θεσσαλονίκης και τα μάτια του έχουν δει πολλά μέσα σε αυτό το διάστημα. «Τα κωμικοτραγικά περιστατικά συμβαίνουν όταν οι άλλοι ξεφεύγουν λόγω του ότι έχουν καταναλώσει πολύ αλκοόλ. Το ωραίο του θέματος είναι ότι γίνονται όλοι μία παρέα», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Τσομπανίδης ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στη νύχτα ως σερβιτόρος και τα τελευταία τρία χρόνια είναι υπεύθυνος σε γνωστό ουζερί του κέντρου, στην περιοχή Βαλαωρίτου. Τι σημαίνει όμως το να είσαι υπεύθυνος σε ένα μαγαζί; Το πόστο αυτό εμπεριέχει πολλές αρμοδιότητες σύμφωνα με το Νίκο Τσομπανίδη, ο οποίος συμμετέχει στο κομμάτι της μαγειρικής, στο σερβίρισμα, στην επικοινωνία. Κυρίως, φροντίζει να κερδίζει τον πελάτη και να είναι πανταχού παρών. «Αν γίνει κάποιο λάθος στο μαγαζί “τ’ ακούει” ο υπεύθυνος. Ευτυχώς τα τελευταία τρία χρόνια ακούω μόνο καλά», τονίζει και επισημαίνει: «Εγώ εξελίχτηκα στη νύχτα. Από σερβιτόρος, έγινα υπεύθυνος και εφάρμοσα κάποιες ιδέες μου. Σχεδίασα το χώρο του μπαρ με τα μεζεδάκια και τα ποτά, κάτι το οποίο αρέσει στον κόσμο και αυτό μου το δείχνουν καθημερινά. Αυτό απολαμβάνω περισσότερο την επαφή και τη διασκέδαση με τον κόσμο».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στη νύχτα οι περισσότεροι χώροι εστίασης και διασκέδασης υποφέρουν γιατί δεν δουλεύουν καθημερινά, ωστόσο ο κ. Τσομπανίδης πιστεύει ότι παρά την κρίση η νύχτα της Θεσσαλονίκης επιβιώνει. «Αυτό που ακούω και από τη νότια Ελλάδα είναι ότι κάτω δε ζούνε τη διασκέδαση, εδώ ακόμη και τις καθημερινές μπορεί και 5 η ώρα το πρωί να βρεις στέκια όπου υπάρχει κίνηση, και στο φαγητό και στο ποτό και σε όλη τη γκάμα της διασκέδασης», καταλήγει ο Νίκος Τσομπανίδης.