, Πέμπτη
23 Μαρτίου 2023

Το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμοδιότητες των (υφυ)υπουργών…


Απάντηση σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχει καθυστερήσει αναιτιολόγητα η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς δίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Ειδικότερα, σημειώνουν:
1. Σε ό,τι αφορά τους υπουργούς δεν απαιτείται ανάθεση αρμοδιοτήτων καθώς οι υπουργοί έχουν τις αρμοδιότητες του υπουργείου στο οποίο προΐστανται άμεσα με τον διορισμό τους.
2. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υπουργών Επικρατείας έχουν ήδη εκδοθεί οι αρμοδιότητες και των τριών ήτοι των Παππά, Φλαμπουράρη και Νικολούδη
3. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υφυπουργών στον πρωθυπουργό έχουν ήδη εκδοθεί οι αρμοδιότητες και των δύο ήτοι των Σακελλαρίδη και Κουίκ
4. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών είχαν μέχρι την Παρασκευή 27/2 εκδοθεί οι αρμοδιότητες 12 εκ των 16 ήτοι των Κουράκη, Ξυδάκη, Κουντουρά, Πανούση, Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου, Χουντή, Δρίτσα, Βαλαβάνη, Μάρδα, Φωτίου και Αντωνοπούλου.
5. Σήμερα πρόκειται να εκδοθούν οι αρμοδιότητες των Αποστόλου και Τσιρώνη.
6. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υφυπουργών επισπεύδοντες τις συναφείς αποφάσεις είναι οι οικείοι υπουργοί.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «η νέα κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να διαχειρίζεται την ασφυκτική κατάσταση που είχε δημιουργήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και να διαπραγματεύεται για πρώτη φορά με στόχο την έξοδο από την κρίση έχοντας απέναντι της σύσσωμο το μνημονιακό καθεστώς καταφέρνει ταυτόχρονα να κάνει τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η χώρα».