, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Το παζάρι της Β. Ελλάδας με… 177 χρόνια ιστορίας (ΦΩΤΟ)

Παζάρι Ξάνθης
Στην αρχή, αυτή η υπαίθρια αγορά… δεν ήταν για όλους. Όμως με την πάροδο των χρόνων ή καλύτερα των αντιπαραθέσεων έγινε. Γινόταν κάθε Κυριακή με αγοραπωλησίες ζώων, προϊόντα γης (οπωροκηπευτικά,φρούτα) και κάθε λογής πραμάτειας της εποχής. Οι Χριστιανοί της Ξάνθης τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα πήγαιναν στην Θεία Λειτουργία των Εκκλησιών και δεν συμμετείχαν στο “πανηγύρι” νοικοκυριού.
Ύστερα, όμως, από διαμαρτυρία στις τότε Οθωμανικές αρχές, άλλαξε μέρα και γίνεται Σάββατο. Το φιρμάνι που εκδόθηκε στις 24 Απριλίου του 1839 άνοιξε ακόμη περισσότερο το παζάρι που έγινε ξακουστό σε όλη τη Βαλκανική.
Το περασμένο Σάββατο το www.karfitsa.gr κατέγραψε την πολιτισμικότητα του υπαίθριου χώρου που εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση, μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Η αγορά είχε και του πουλιου το γάλα και μάλιστα από… ζωντανά πουλιά και πτηνά που τα πουλούσαν ή τα έσφαζαν επιτόπου.
Καταναλωτές από όλα τα έθνη, κατέκλυσαν το παζάρι που λόγω υψηλών θερμοκρασιών έκανε από τους καλύτερους τζίρους, όπως μας είπε μικροπωλητής της περιοχής.
Δείτε τις φωτο του Σάββα Αυγητίδη