Παρασκήνιο στους... δήμους - Karfitsa.gr
Πολιτική

Παρασκήνιο στους… δήμους

Τα "παρα-δημοτικά" της "Κ"

 

✔ Καθημερινή τείνει να γίνει πλέον η… εμφάνιση νέων δημοτικών κινήσεων στους δήμους της Θεσσαλονίκης με το βλέμμα στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η πολιτική κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς στη δημιουργία νέων κινήσεων ενεργών πολιτών που έχουν βάλει στόχο τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου με επικεφαλής πολίτες που, όπως αναφέρουν, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική αλλά αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους.

✔ Την ερχόμενη Τρίτη 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δίκη για τις εκδρομές που διοργάνωνε ο πρώην δήμος Λαχανά, μετά την αναβολή που είχε πάρει τον περασμένο Ιούνιο. Ο πρώην δήμαρχος Παντελής Πάσχος και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του πρώην δήμου Λαγκαδά θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για κακούργημα λόγω των εκδρομών που διενεργούνταν από τον πρώην δήμο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Π. Πάσχος από τον περασμένο Ιανουάριο τελεί εν αργία από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Λαγκαδά, όπως και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόπολης Κ. Μουρατίδης.

✔ Δεύτερη κραυγή αγωνίας από το δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το μπαράζ διαρρήξεων σε κτήρια του δήμου. Τη σειρά του πρώην δημαρχείου Νεάπολης, στο οποίο γίνονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πήραν τα σχολικά κτήρια. Γυμνάσια και λύκεια γίνονται στόχος διαρρηκτών, με το δήμαρχο να το αποδίδει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση από τη δημοτική αστυνομία η οποία έχει καταργηθεί. Βέβαια όταν οι διαρρήκτες είχαν χτυπήσει το κτήριο του πρώην δημαρχείου στη Νεάπολη η δημοτική αστυνομία υπήρχε…

✔ Υπό διάλυση βρίσκεται η διοίκηση στο δήμο Νέας Προποντίδας, με όλα να ξεκινούν από τη δήλωση του νυν δημάρχου Δαμιανού Ιορδανίδη, ότι τελικά δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές. Ο ίδιος είχε προκαλέσει αίσθηση για το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Η κατρακύλα ωστόσο συνεχίστηκε, αφού ο αντιδήμαρχος έργων, υπεύθυνος για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και εν δυνάμει υποψήφιος για το δήμο, δεν κατέθεσε το πρόγραμμα του 2014. Η αντίστοιχη συνεδρίαση που είχε οριστεί για την προηγούμενη εβδομάδα όσο και η συνακόλουθη ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού αναβλήθηκαν. Η αναταραχή συμπληρώθηκε από δύο ηχηρές παραιτήσεις, του Γενικού Γραμματέα Ιωακείμ Μήτσου και του δημοτικού συμβούλου Χαράλαμπου Μπουντουρίδη.

✔ Αληθεύει ότι στο δήμο Καλαμαριάς έχει προκηρυχθεί πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές, για την εργασία κλαδέματος δέντρων που βρίσκονται σε πεζοδρόμια του δήμου, για τις ανάγκες της δ/νσης Πρασίνου, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 44.990,33 ευρώ (με Φ.Π.Α. 23%); Όπως υποστηρίζουν μέλη της αντιπολίτευσης τα χρήματα είναι… πάρα πολλά!

✔ Παρελθόν για το δήμο Βόλβης αποτελεί ο μέχρι χθες δήμαρχος, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Αθανάσιο Καρούντζο. Ο κ. Γαλαμάτης επισκέφθηκε το γραφείο του γενικού γραμματέα  και του παρέδωσε την επιστολή παραίτησής του. Τις επόμενες ημέρες και μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον κ. Καρούντζο αναμένεται να συνεδριάσει η πλειοψηφούσα παράταξη και να εκλέξει τον διάδοχο του κ. Γαλαμάτη με τον αντιδήμαρχο οικονομικών και στενό συνεργάτη του δημάρχου, Δ. Λιάμα να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στο δημαρχιακό θώκο. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την καρέκλα του δημάρχου τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης είχε παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, από την έναρξη της θητείας του. Ο κ. Γαλαμάτης είχε  ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές και ότι σκόπευε να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Βόλβης το προσεχές διάστημα, κάτι το οποίο συνέβη σχεδόν ένα μήνα μετά. Ο πρώην δήμαρχος ωστόσο υποστήριξε ότι η αποχώρηση του δεν σημαίνει απομάκρυνση. «Θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου, όποτε μου ζητηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

– Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά τελικά την περασμένη Τετάρτη με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κατατέθηκαν οι φάκελοι ενδιαφέροντος στη δημοπρασία για την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτη. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, ο κ. Αλεξανδρής υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου η τρίτη προσπάθεια δημοπρασίας να έχει αίσιο τέλος. «Την πρώτη φορά είχαμε την απεργία των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ τη δεύτερη αντιδρώντες υπάλληλοι του δήμου χτύπησαν έναν από τους ενδιαφερόμενους και για αυτό το λόγο σήμερα υπήρξε παρουσία της αστυνομίας. Υπήρξαν βέβαια ορισμένοι που αντέδρασαν αλλά η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κανονικά», επισήμανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, μπορεί η καθαριότητα να παραχωρείται σε ιδιώτες, γιατί όπως λέει ο δήμαρχος Θερμαϊκού η περιοχή έχει τουρισμό και πρέπει να είναι καθαρή, ωστόσο οι προσλήψεις των εργαζόμενων θα γίνουν με κριτήρια εντοπιότητας. Τις επόμενες ημέρες η σχετική επιτροπή που δημιουργήθηκε στο δήμο, θα ελέγξει εάν είναι εντάξει τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν οι μετέχοντες στο διαγωνισμό, καθώς και η εγγυητική επιστολή που ήταν ύψους 24.668 ευρώ. Και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, τότε θα γίνει η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, για να επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα.

– Στο κλειστό γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής «Βασίλειος Τσολακίδης» θα προπονούνται στο εξής οι νεαροί αθλητές του Διαγόρα Αμπελοκήπων, αφού ο συγκεκριμένος χώρος απέκτησε επίσημα το όνομα του 34χρονου πρωταθλητή, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, παρουσία του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη. Ο σπεσιαλίστας του δίζυγου θα έχει πλέον την «υπογραφή» του και στο υπόγειο γυμναστήριο ενόργανης, που βρίσκεται δίπλα στο Δαμουλάκειο Δημοτικό Μέγαρο των Αμπελοκήπων.

 

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη “Karfitsa”

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ