Σε εξέλιξη η συνδιάσκεψη της "ΕΛΙΑΣ"... Δείτε σε απευθείας σύνδεση τις εργασίες - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πολιτική

Σε εξέλιξη η συνδιάσκεψη της “ΕΛΙΑΣ”… Δείτε σε απευθείας σύνδεση τις εργασίες

Ξεκινά η πρώτη διήμερη συνδιάσκεψη - Διαβάστε την ιδρυτική διακήρυξη - Δείτε live τις εργασίες

elia-idrytiki-diakyrixi-570

 

 

Σβόμποντα: Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται αλλαγή

 Ευρωπαίοι σοσιαλιστές βρέθηκαν στην παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη, λόγω των όρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα, όμως ακολουθείται μια υπεύθυνη πολιτική». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια, που γίνεται και με τη Συνδιάσκεψη, να έρθουν κοντά οι κεντροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, είπε ότι η μάχη στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές είναι ιστορική, διότι αυτές θα αφορούν την αλλαγή, το εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλαγή. «Η μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτικά και κοινωνικά αλλαγή», τόνισε, εκπροσωπείται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Στο μήνυμά του, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, σημείωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα χρειάζονται αλλαγή, ώστε να διεκδικηθεί αλλαγή οικονομικής στρατηγικής, τονίζοντας πως γι αυτόν τον λόγο χρειάζεται να προκύψει στις ευρωεκλογές μεγάλη εκπροσώπηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κρίση, χρειάζονται δυνατή στήριξη από την Ευρώπη.

Την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων, έθεσε ως προτεραιότητα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο γενικός γραμματέας του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Χοσέ Σεγούρο.

«Χρειάζεται δυνατή κεντροαριστερά που μπορεί να πει στους πολίτες ότι διαφέρει» και ότι «για να επανακτήσουμε της αξίες της Ευρώπης πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ευκαιρία για το μέλλον», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του PSOE, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα.

 

 

Με τους χαιρετισμούς Ευρωπαίων σοσιαλιστών, την παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» και του λογότυπού της, ξεκίνησαν οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης του ενιαίου σχήματος ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».
Της παρουσίασης του Λογότυπου και του σήματος της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», προηγήθηκε η προβολή μηνυμάτων-χαιρετισμών από Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη, λόγω των όρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα, όμως ακολουθείται μια υπεύθυνη πολιτική». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια, που γίνεται και με τη Συνδιάσκεψη, να έρθουν κοντά οι κεντροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, είπε ότι η μάχη στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές είναι ιστορική, διότι αυτές θα αφορούν την αλλαγή, το εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλαγή. «Η μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτικά και κοινωνικά αλλαγή», τόνισε, εκπροσωπείται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.
Στο μήνυμά του, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάννες Σβόμποντα, σημείωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα χρειάζονται αλλαγή, ώστε να διεκδικηθεί αλλαγή οικονομικής στρατηγικής, τονίζοντας πως γι αυτόν τον λόγο χρειάζεται να προκύψει στις ευρωεκλογές μεγάλη εκπροσώπηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κρίση, χρειάζονται δυνατή στήριξη από την Ευρώπη.
Την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων, έθεσε ως προτεραιότητα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο γενικός γραμματέας του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Χοσέ Σεγούρο.
«Χρειάζεται δυνατή κεντροαριστερά που μπορεί να πει στους πολίτες ότι διαφέρει» και ότι «για να επανακτήσουμε της αξίες της Ευρώπης πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ευκαιρία για το μέλλον», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του PSOE, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα.

Η Ελιά που ενώνει

«Αυτή η Ελιά ενώνει και εμπνέει. Η Ελιά συμβολίζει την ειρήνη και την παραγωγή. Έχει αντοχή. Συμβολίζει τον ευρωπαϊκό νότο ως ευρωπαϊκή έννοια, βαθιά προοδευτική».
Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στην συνδιάσκεψη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ καλωσόρισε μεταξύ άλλων και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. «Καλωσορίζω όσους νοιώθουν ότι εκφράζονται από τη δυναμική της προοδευτικής παράταξης. Στέλνω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χαιρετισμό συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις, αλλά και στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς».  Εν συνεχεία επεσήμανε πως «απευθυνόμαστε στους Ελληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα, ακόμη και αν σε αυτές τις συνθήκες εκφράζουν αντιρρήσεις. Απευθυνόμαστε στους έλληνες που αναγνωρίζουν την προσπάθεια μας, με λάθη, καθυστερήσεις, αδικίες αλλά πλέον και αποτελέσματα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την λύπη του για την απουσία της ΔΗΜΑΡ από την Συνδιάσκεψη της Ελιάς, καθώς και όλων όσων «έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, αλλά δεν είναι», χαρακτηρίζοντας την απουσία αυτή ως «προσωπική και ιστορική ευθύνη» απέναντι στις ανάγκες της χώρας, αλλά και της παράταξης. Ενώ έκλεισε την ομιλία τους τονίζοντας πως η κοινή αντίληψη είναι αυτό που «μας ενώνει».

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε ευθεία σύγκρουση με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης καθώς εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό σημείωθηκαν και άλλες απουσίες από “παπανδρεϊκά” και όχι μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Σταύρος Μωραϊτης.

“Παρούσα σε όλες τις μάχες” η Ελιά! 

«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται: Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.

Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα, με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Τονίζεται επίσης ότι «η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

elia
Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του “μικρού δικομματισμού”, ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».

Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται: «Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται: «Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

Τονίζεται, επίσης, ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, έχει αυτονόητα και μέλλον». Και προστίθεται:

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ’ αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη».

Δείτε live τις διεργασίες της συνδιάσκεψης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ