«ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έπρεπε να μπουν... δειλά στην κυβέρνηση»! - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

«ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έπρεπε να μπουν… δειλά στην κυβέρνηση»!

mpistis

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Για την ανάγκη δημιουργίας μιας «μεταρρυθμιστικής παράταξης» όπως τη χαρακτηρίζει στην οποία θα συμμετέχουν οι «λογικοί σοσιαλδημοκράτες, οι λογικοί φιλελεύθεροι και οι λογικοί Οικολόγοι» μιλά στην «Κ» ο Νίκος Μπίστης. Το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς κάνει λόγο για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για «μικροπολιτική» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αντιρατσιστικού νόμου και θεωρεί λάθος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς «που μπήκαν δειλά στην κυβέρνηση».

 «Στα πλαίσια της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας που ήταν αναγκαιότητα, τα οφέλη μέχρι στιγμής τα πιστώνεται η Νέα Δημοκρατία, ενώ αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγαλύτερη πτώση και η Δημοκρατική Αριστερά μικρότερη» λέει και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. «Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από την αδυναμία των δυνάμεων αυτών να συνεννοηθούν και να συγκροτήσουν κάτι καινούριο με δυναμική. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα εμπνεύσει, γιατί χωρίς έμπνευση δεν κάνουμε τίποτα. Δεν μπορείς να αθροίζεις δυνάμεις γιατί δεν αρκεί το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι που θα ξεκινά από τους λογικούς σοσιαλδημοκράτες, από τους λογικούς αριστερούς και θα φτάνει στους λογικούς φιλελεύθερους και τους λογικούς οικολόγους, διότι σε όλους τους χώρους υπάρχει παραλογισμός και ακρότητες. Μια τέτοια παράταξη θα αποτελέσει ισχυρό, πολύ ισχυρό όχι τρίτο αλλά και δεύτερο πόλο και πιθανότατα και πρώτο. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που ζητά λύση. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν έχει εξαϋλωθεί αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί» σχολιάζει.

Κόμματα χωρίς… μέλλον

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «η χώρα χρειάζεται μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική παράταξη» ενώ στο ερώτημα «ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας και να εμπνεύσει» υπογραμμίζει πως «καθετί που θα θυμίζει μια αναπαλαίωση δεν πρόκειται να εμπνεύσει. Χρειαζόμαστε ένα νέο μείγμα. Σε επίπεδο προσώπων χρειαζόμαστε ένα μείγμα όπου το κέντρο βάρους θα πέσει σε νέα πρόσωπα. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο επικεφαλής αλλά πρέπει να είναι έξω από το παλιό πολιτικό προσωπικό». Μιλώντας για τα νέα κόμματα αλλά και τις πολιτικές κινήσεις που το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους, ο Νίκος Μπίστης ισχυρίζεται ότι «δεν έχουν κανένα μέλλον ως μεμονωμένες προσπάθειες». «Κανείς δεν πρόκειται να στοιχηθεί πίσω από την αποτυχία προσώπων του παλαιού συστήματος πόσο μάλλον όταν δεν λένε κάτι καινούριο. Αν κάποιοι έχουν να πουν κάτι να το κάνουν μέσα από μια συγκροτημένη προσπάθεια. Αλλιώς ματαιοπονούν. Στην ενότητα είναι η δύναμη και στην ανανέωση η ελπίδα».

«Το μεγάλο λάθος ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ»

Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη αξιολογώντας το μέχρι σήμερα έργο της τρικομματικής κυβέρνησης αναφέρει ότι «το σημαντικότερο όλων είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Ήταν μονόδρομος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η συγκρότησή της. Η προγραμματική συμφωνία τηρήθηκε εν μέρει και ήταν απολύτως αδύνατο να τηρηθεί στο σύνολό της. Συνεπώς χρειάζεται επικαιροποίηση και μια προσγείωση στο έδαφος της πραγματικότητας». Ο ίδιος θεωρεί πως ήταν λάθος τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη Δημοκρατική Αριστερά «να μπουν δειλά στην κυβέρνηση. Ενώ έκαναν το μεγάλο βήμα ταυτόχρονα δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν πήραν την απόφαση να αποτελέσουν τη μεταρρυθμιστική πρωτοπορία της κυβέρνησης». Αναφορικά μάλιστα για τον ανασχηματισμό, τον οποίο φέρεται να ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο κ. Μπίστης τονίζει πως «ποτέ οι ανασχηματισμοί δεν απογείωσαν κάποια κυβέρνηση». Όσο… για τις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων που την απαρτίζουν λέει ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει από τα μέσα και μάλιστα την ώρα που πηγαίνει καλύτερα προς τα έξω. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ κόκκινες γραμμές. Χρειάζεται μια πολύ ουσιαστική συμμετοχή. Να μην αμύνεσαι μέσα στην κυβέρνηση αλλά να είσαι η μεταρρυθμιστική πρωτοπορία».

Πιστεύει πως η συζήτηση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι άνευ σημασίας. «Πρόωρες εκλογές θα είχαν σημασία μόνο εάν κάποιο κόμμα θα μπορούσε να πάρει την αυτοδυναμία. Μια αναπαραγωγή των σημερινών ή χειρότερων συσχετισμών στα πλαίσια της τρικομματικής κυβέρνησης δεν νομίζω να έδιναν κάποια λύση. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έμενε χωρίς συμμάχους και να βρισκόμασταν σε ένα απόλυτο αδιέξοδο. Δεν βλέπω το πολιτικό σκηνικό να αλλάζει δραματικά έτσι ώστε ο κ. Σαμαράς τον Οκτώβριο να αποπειραθεί εκλογές».

«Η Χρυσή Αυγή είναι ντροπή»

Για τη Χρυσή Αυγή ο Νίκος Μπίστης τονίζει στην «Κ» πως «θα κάνει τον κύκλο της». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «δεν είναι οποιοδήποτε ακροδεξιό κόμμα αλλά ένα ναζιστικό κόμμα, επικίνδυνο που αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Είναι σύνθετο φαινόμενο και η αύξηση των ποσοστών της δεν οφείλεται μόνο στην κρίση. Πρέπει κάποιος να απαντήσει γιατί οι άλλες χώρες που βιώνουν επίσης την οικονομική κρίση δεν έχουν αντίστοιχο τέτοιο κόμμα. Δεν συμφωνώ με την ανάλυση ότι η Χρυσή Αυγή υπάρχει μόνο λόγω της κρίσης».

Τέλος, το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς επαναλαμβάνει τη θέση πως πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική μεταρρύθμιση» στο δημόσιο τομέα. «Το σίγουρο είναι ότι έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να την τηρήσουμε. Καταλαβαίνω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα οικοδομήθηκε γύρω από το δημόσιο αλλά με αυτό το δημόσιο, όχι μόνο ως προς τον αριθμό αλλά και την αποτελεσματικότητα του δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Περισσότερο με ενδιαφέρει όχι μόνο πως θα μειωθεί ο δημόσιος τομέας, που πρέπει να μειωθεί γιατί είναι υποχρέωση μας, αλλά να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση» καταλήγει. 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ