, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πάσχα των παθών» για Χαλκιδική και Πιερία

 
xalkidiki
Η προσφυγική κρίση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και η πολιτικοοικονομική αστάθεια της χώρα μας… ταράζουν τα νερά του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους προέδρους ξενοδόχων σε Χαλκιδική και Πιερία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η σεζόν, ενώ όπως λένε, «δυστυχώς δεν καταφέραμε να κεφαλαιοποιήσουμε την πτώση των κρατήσεων που σημειώθηκαν στην Τουρκία». Παρά το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει αργά, οι ξενοδοχειακές μονάδες σε αυτές τις περιοχές δεν κατάφεραν να ξεπουλήσουν, αντιθέτως… είδαν ακυρώσεις στα βιβλία των κρατήσεών τους.
Της Έλενας Καραβασίλη
Όπως εξηγεί στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, για την περίοδο του Πάσχα οι ακυρώσεις διανυκτερεύσεων στο νομό έφτασαν τις 5.000 και αφορούν κυρίως στον οδικό τουρισμό. «Υπό τον φόβο ότι οι δρόμοι μπορεί να είναι κλειστοί, ακυρώνουν τις διακοπές τους. Το ίδιο ζήτημα είχε προκύψει και από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου για δύο μήνες έκλειναν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στα μάτια ενός ξένου επικρατεί το απόλυτο χάος, η τάξη δεν επιβάλλεται στη χώρα όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αιτιάσεις στους τουρίστες». Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά. «Κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου που γίνονται οι πολλές κρατήσεις, εμείς είχαμε το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες κάτι που πήγε πίσω τις κρατήσεις για το Πάσχα. Φυσικά πρόβλημα δημιουργεί και η εικόνα της Ειδομένης που «πάγωσε» τις κρατήσεις. Έχουμε ακυρώσεις για παράδειγμα από γραφεία της Πολωνίας που έρχονται οδικώς. Κάποιος που μένει χιλιόμετρα μακριά και βλέπει κλειστά σύνορα και δρόμους, δε κάθεται να ψάξει τις αποστάσεις του προορισμού του από την «εστία» των γεγονότων. Έτσι έχουμε ακυρώσεις και από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία».
Τρομοκρατία και… ανασφάλεια
Για την περίοδο του Πάσχα στη Χαλκιδική θα λειτουργήσουν 150 ξενοδοχεία από ένα σύνολο 400 μονάδων, τα οποία θα ανοίξουν μετά τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η μέση πληρότητα είναι στο 65% ενώ πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο αυτό το νούμερο ήταν στο 80%. Όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις, οι Βαλκάνιοι μένουν κατά μέσο όρο για τέσσερις μέρες με τη Βουλγαρία να ενισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό τον τουρισμό της Χαλκιδικής και να ακολουθούν η Ρουμανία και η Σερβία. Πολύ μικρό είναι το ποσοστό των Ελλήνων επισκεπτών, για δύο διανυκτερεύσεις, που φτάνει στο 10%. Για την καλοκαιρινή περίοδο, αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις σημειώνουν μία πτώση του 10-15% συγκριτικά με πέρυσι. «Έχουμε έναν κακό Μάιο, όπου οι τουρίστες δε συνδυάζουν τις πασχαλινές με τις καλοκαιρινές διακοπές παρότι το Πάσχα φέτος είναι πιο αργά. Η πτώση αυτή προέρχεται κυρίως από τη γερμανική και ρωσική αγορά. Εδώ και ένα μήνα ο νομός δε δείχνει να έχει ζήτηση από την κεντροδυτική Ευρώπη, κάτι που οφείλεται κυρίως στην προσφυγική κρίση και την ισλαμοφοβία που σχετίζεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη», λέει ο κ. Τάσιος. Αναφορικά με τη Ρωσία, καίριο ζήτημα παραμένει το ρούβλι με την ισοτιμία να είναι υψηλή αλλά και το εμπάργκο που συνεχίζει να επικρατεί. «Η βόρεια Ελλάδα και η Χαλκιδική- λόγω του προσφυγικού- υστερεί σε σύγκριση με σημεία της νοτίου Ελλάδος όπως η Κρήτη και τα Επτάνησα. Και πέρυσι είχαμε προβλήματα με τις εκλογές και την επιβολή των Capital Controls, όμως μετά το Μάιο η σεζόν «περπάτησε», κάτι που δε συμβαίνει φέτος», επισημαίνει ο κ. Τάσιος. Και συνεχίζει: «επίσης είναι πάρα πολύ βασικό ότι δεν υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο Μακεδονία από την κεντροδυτική Ευρώπη- είναι μόνο τακτικές και low cost- οπότε δεν υπάρχει και η πίεση της πώλησης του πακέτου από το εκάστοτε γραφείο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κρήτη».
Σημαντική αναμένεται να είναι η τουριστική κίνηση στην Πιερία από Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους, χωρίς βέβαια τα πράγματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, σύμφωνα με την κ. Ξυπτερά. «Ευτυχώς δεν έχουμε ακυρώσεις από αυτές τις χώρες και έτσι είμαστε αισιόδοξοι. Από τον Απρίλιο έχουν αρχίσει να έρχονται στην Πιερία Γερμανοί τουρίστες, ενώ πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα σημειώνεται από τη Λάρισα. Πραγματικά κατακλύζουν τον Πλαταμώνα αυτές τις μέρες οι Λαρισαίοι», λέει. Η κ. Ξυπτερά εξηγεί πως οι περισσότεροι τουρίστες, κλείνουν τις διακοπές τους αρκετό καιρό νωρίτερα για να προγραμματίζουν το καλοκαίρι τους και φυσικά να πετυχαίνουν και τα πακέτα προσφορών. «Δεν το αφήνουν για τελευταία στιγμή και έτσι δυστυχώς με την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα εδώ και τρεις μήνες, δεν καταφέραμε να κεφαλαιοποιήσουμε την πτώση των κρατήσεων που υπάρχουν στην Τουρκία. Αν το κλίμα δεν είναι καλό μέσα στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, πολύ δύσκολα ανατρέπεται τον Μάιο», καταλήγει.
Στο ίδιος έργο θεατές θα είναι όπως φαίνεται για ακόμη μία φορά οι εκδρομείς της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει έως τώρα, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει παραδοθεί ο δρόμος από την Ποτίδαια μέχρι την Καλλιθέα. Όμως, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ο δρόμος Νέα Μουδανιά- Ποτίδαια γιατί εκεί ο εργολάβος θα κηρυχτεί έκπτωτος, δε μπορεί να προχωρήσει το έργο. Άρα θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά καθυστέρησης του συγκεκριμένου έργου», επισημαίνει ο κ. Τάσιος. Ο ίδιος αναφέρει πως πρόβλημα υπάρχει επίσης στο κομμάτι του δρόμου Θεσσαλονίκης- Θέρμης- Πολυγύρου όπου και εκεί το έργο προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς.
Αλαλούμ με το τέλος διανυκτέρευσης
Ακόμη τα… σενάρια επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης δεν έχουν διαψευστεί από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους. «Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό. Αυτή τη στιγμή η χώρα περιμένει να σωθεί από τον τουρισμό και πάνε να επιβαρύνουν κι άλλο το προϊόν, όταν την ίδια στιγμή χάνονται τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από την παράνομη ενοικίαση σπιτιών. Με ένα νόμο θα μπορούσε το κράτος να φορολογήσει αυτή την πηγή, χωρίς να χρειάζεται να βάλει τέλος διανυκτέρευσης επί του τζίρου με βάση την κατηγορία, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης. Ο ίδιος εξηγεί πως αυτός ο φόρος θα επιβαρύνει μόνο τον επιχειρηματία, καθώς τα πακέτα έχουν ήδη τιμολογηθεί και έτσι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Τα… «μαύρα» φέρνουν «μαρασμό»
Μετά την κατάργηση του νόμου για την τουριστική μίσθωση, «ο καθένας μπορεί να καταθέσει ένα συμφωνητικό αστικής μίσθωσης μέσα σε ένα μήνα, να νοικιάζει το σπίτι του και να είναι νόμιμος», εξηγεί ο κ. Τάσιος. Από τη στιγμή που γίνεται μία αστική μίσθωση, μπορεί να δηλωθεί στην εφορία μέσα σε ένα μήνα. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δηλώνει ότι το μίσθωμα είναι 100 ευρώ και να βάζει για παράδειγμα στην τσέπη του 2.000 ευρώ. Πολλοί δεν έχουν ούτε καν αστική μίσθωση και νοικιάζουν τα σπίτια τους για όλη τη σεζόν χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος», λέει ο κ. Τάσιος. Ο ίδιος αναφέρει πως  στη Χαλκιδική υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 τέτοια ακίνητα που κυρίως είναι δεύτερες κατοικίες. «Οι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται από τη διεύθυνση οικονομικής αστυνομίας από κοινού με την αστυνομία για να εντοπιστεί αυτού του είδους η φοροδιαφυγή. Τα νοικιάζουν είτε σε οδικό τουρίστα είτε μέσω διαδικτύου. Ιδίως στο πρώτο πόδι, από αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν πλέον ούτε σπίτια για να νοικιάσει το προσωπικό των ξενοδοχείων».Αυτή η κατάσταση, όπως λέει, οδηγεί τον κλάδο των ξενοδόχων αλλά και όσων έχουν νόμιμα ενοικιαζόμενα, σε μαρασμό. «Στο τέλος θα είναι προτιμότερο να αφήσουν οι ξενοδόχοι τις άδειες λειτουργίας τους και να κάνουν σπίτια, όπου έτσι όμως θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εδώ χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία, έχουμε κάνει άπειρες προτάσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χωρίς να έχουμε λάβει καμία απάντηση έως τώρα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.