, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άνθιμος Κατιρτζόγλου: Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να διαχωρίζουμε τον κόσμο

Της Φιλίππα Βλαστού

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, μέσα Οκτωβρίου, ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου ετοιμαζόταν να ανεβάσει την παράσταση με τίτλο «Covid-9», όμως ο Covid-19 είχε άλλα σχέδια. Ο ιός είχε κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη και η πόλη αναγκάστηκε να μπει σε lockdown, το οποίο κράτησε εν τέλει μήνες.

Το έργο, μία παράσταση ψυχολογικού μυστηρίου, όπου δεν λείπει το χιούμορ και τα κωμικά στοιχεία, έμεινε στον πάγο. Η υπόθεση του αναφέρεται στο υποτιθέμενο μέλλον, στο 2029, σε έναν κόσμο που η πανδημία έχει επιδεινωθεί και έχουμε φτάσει στην covid-29. «Στο έργο βλέπουμε τις συνέπειες μίας πανδημίας στη συμπεριφορά και τη σχέση ενός ζευγαριού, το πως επηρεάζονται και δοκιμάζονται με την αναγκαστική συμβίωση τους με τον ιό και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. Όμως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, όταν κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης βρεθεί στο σπίτι τους και τους αλλάξει τη ζωή ακόμα περισσότερο», περιγράφει ο συγγραφέας του έργου Άνθιμος Κατιρτζόγλου.

Ο ίδιος επιχειρεί να ανεβάσει ξανά την παράσταση που ακόμη και έναν χρόνο μετά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Για αυτό τον λόγο όπως λέει δεν άλλαξε τίποτα στο έργο. «Παρά το γεγονός ότι, κάποια γεγονότα από αυτά που έγραψα στο κείμενο μου πέρσι, βγαίνουν αληθινά τώρα, στόχος μου δεν είναι να ‘’κυνηγήσω’’ την επικαιρότητα, αφού η ιστορία αναφέρεται σε ένα μακρινό υποθετικό μέλλον, δέκα χρόνια μετά», σημειώνει.

Αν και ο ιός απασχολεί ακόμη ολόκληρο τον πλανήτη και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει για αρκετό ακόμη και παρότι η λέξη «κορονοϊός» δημιουργεί μια αποστροφή στον κόσμο ο Άνθιμος τονίζει ότι καθώς η καθημερινότητα είναι η πηγή που αντλεί έμπνευση για να γράφει κείμενα δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με την κοινή κατάσταση που ζούμε όλοι εξαιτίας της πανδημίας.

Covid free παράσταση

Το έργο θα ανέβει στο θέατρο Σοφούλη και θα είναι covid free, δηλαδή μόνο εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάτσουν στις θέσεις των θεατών. «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να διαχωρίζουμε τον κόσμο. Προσωπικά για μένα, τα μέτρα δεν είναι τα καλύτερα που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Θα έπρεπε να βρεθεί κάποια άλλη λύση, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζω. Νομίζω ότι και ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και είναι δυσαρεστημένος, γιατί αυτός ο ‘’διαχωρισμός’’ δεν συμβαίνει μόνο στο θέατρο, αλλά σε όλους τους χώρους», εξηγεί από την πλευρά του ο Άνθιμος.

Το ρωτάμε αν οι ανεμβολίαστοι έχουν χώρο μεταξύ του κοινού του και απαντάει ότι «θα το θέλαμε πολύ. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι άνθρωποι του χώρου, θέλουν όλο τον κόσμο μέσα στις θεατρικές αίθουσες, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Τα θέατρα θα πρέπει να παίξουν ή μόνο με εμβολιασμένους ή μικτό, αλλά σε ποσοστό χωρητικότητας που είναι τόσο μικρό, που δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα μιας παραγωγής. Οπότε, όσο γνωρίζω θα επικρατήσει το σκεπτικό της πρώτης περίπτωσης. Ειδικά σε μία εποχή, που όλοι οι καλλιτέχνες έχουν πληγεί από την ανεργία των τελευταίων δύο ετών. Εγώ, από την πλευρά μου, προσπάθησα με τηλεφωνήματα στα υπουργεία να δω πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, αλλά όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι στο χέρι μου».

Ηθοποιός μετά τα lockdown

Ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιτεχνών και συγκεκριμένα των ηθοποιών πέρασε αρκετά δύσκολα εξαιτίας των lockdown. Οι επιπτώσεις δεν ήταν μόνο οικονομικές εξηγεί ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου. «Προσωπικά με επηρέασε αρνητικά η κατάσταση. Το να μένεις μέσα στο σπίτι, να είσαι άνεργος, να μην μπορείς να χαρείς την ίδια τη ζωή, δημιουργεί πολλά προβλήματα στον καθένα μας και στην επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους. Η προσαρμογή στην ‘’κανονικότητα’’ πλέον είναι ακόμα πιο δύσκολη. Εύχομαι να μην είναι και καταστροφική για πολλούς».

Δεν ξαφνιάστηκε με το κίνημα metoo

Μάλιστα, η περίοδος του δεύτερου lockdown έμεινε χαραγμένη στην μνήμη όλων και εξαιτίας του κινήματος metoo που ξέσπασε στο ελληνικό θέατρο. «Δεν ξαφνιάστηκα καθόλου», αναφέρει ο Άνθιμος αναφορικά για τα όσα καταγγέλθηκαν εκείνη την περίοδο. « Ίσως θα έπρεπε να γίνει κάτι αντίστοιχο σε όλους τους χώρους για να ξεκαθαρίσει το τοπίο παντού. Και μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους, που έστω και κάποια χρόνια μετά, βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να καταγγείλουν τέτοιου είδους γεγονότα», καταλήγει.

*«Covid-9», κάθε Παρασκευή και Σάββατο (εκτός 9/10) , στο θέατρο Σοφούλη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.