, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Περιμένουμε περιστατικά trafficking στην Ειδομένη…»

eidomenh2
Της Έλενας Καραβασίλη
Χωρίς αυτό το νούμερο να είναι ακριβές, στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Νικήτα Κανάκη. Όπως εξηγεί, υπάρχει πρόβλημα διότι πολλά παιδιά στην προσπάθεια τους να φύγουμε από την Ελλάδα, δήλωσαν πως είναι ενήλικες και έτσι «τώρα που έχουν εγκλωβιστεί από το κλείσιμο των συνόρων, κανένας δεν πιστεύει ότι είναι ανήλικοι. Επίσης δεν υπάρχουν δομές και έτσι τα παιδιά κρατούνται για μέρες σε φυλακές μέχρι να πιστοποιηθεί ότι είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με τη Europol έχουν χαθεί 10.000 παιδιά. Αν δε μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τότε πραγματικά δε ξέρω τι κάνουμε».
Στην Γαλλία, μόνο στο Καλαί υπάρχουν 300 ασυνόδευτα παιδιά. «Είναι εξορισμού μετακινούμενοι πληθυσμοί και έτσι δε μπορούμε να έχουμε ακριβή αριθμό. Αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το νομικό πλαίσιο της χώρας μας για να διαπιστώσουμε ποιος έχει την ευθύνη για αυτά τα παιδιά. Σε δικαστική διαμάχη που κερδίσαμε απέναντι στη Γαλλική κυβέρνηση, αναγκάσαμε τη χώρα μας να πάρει μέτρα για αυτό το ζήτημα», τόνισε η Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας, Francoise Sivignon.
Στην Ισπανία, παρότι δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά, υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα με την Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Ισπανίας Martin Sgrario.
Από την πλευρά του ο γιατρός στους Γιατρούς του Κόσμου, Κώστας Διαμαντόπουλος σημείωσε συγκεκριμένα για την Ειδομένη, πως η διαδικασία ταυτοποίησης είναι τρομακτική. «Τα παιδιά μεταφέρονται από την Ειδομένη σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής παρέμεναν εκεί χωρίς να έχουν κανέναν δίπλα τους, για τουλάχιστον 20 μέρες προκειμένου να μεταφερθούν στις δομές που διαθέτει η Ελλάδα». Ο ίδιος εξηγεί πως η ελληνική γραφειοκρατία κάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία τόσο χρονοβόρα. «Χρειάζεται άδεια από τρεις εισαγγελείς για να μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι τα απιδιά με συνοδεία κοινωνικού λειτουργού, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για να κάνει δικός μας γιατρός του ΕΣΥ τις εξετάσεις που χρειάζονται. Μία διαδικασία που θα μπορείς να κρατήσει μία με δύο μέρες. Τη στιγμή που μιλάμε, σε αστυνομικό τμήμα υπάρχουν 15 παιδιά», λέει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Ο κ. Κανάκης τονίζει στο karfitsa.gr πως δεν είναι εν γνώσει του περιστατικά trafficking και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ειδομένη, όμως λέει χαρακτηριστικά πως με την κατάσταση που επικρατεί, «είναι κάτι που το περιμένουμε. Όταν πέφτει το σκοτάδι, κανείς δε ξέρει τι γίνεται στην Ειδομένη όταν υπάρχουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρχει οίκος ανοχής στην Ειδομένη είναι πιθανό. Δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε, όμως είναι πιθανό», καταλήγει.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.