Περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο νομό Κιλκίς! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο νομό Κιλκίς!

Οι σιδηροδρομικές γραμμές στα ελληνοσκοπιανά παραμένουν κλειστές!

kathistiki-diamarturia-eidomeni1

Συνολικά 54.230 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Ειδικότερα, στη βόρεια Ελλάδα  καταγράφηκαν 28.730 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (9.007 άτομα), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987 άτομα) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.980 άτομα). Στα νησιά διαμένουν 8.592 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.177 άτομα και τη Χίο 2.368. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.496 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 2.880 διαμένουν στην προβλήτα του Σκαραμαγκά. Στην κεντρική Ελλάδα καταμετρήθηκαν 2.088 πρόσφυγες, με την πλειονότητα να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (763 άτομα), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 324 πρόσφυγες.

Χθες ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας κατήγγειλε όσα συμβαίνουν στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονικης

Ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να καταθέσει αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ειδομένης και να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, έδωσε χτες και σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «δυστυχώς, η μόνη λύση, ο μόνος δρόμος, που μας απέμεινε είναι η Δικαιοσύνη. Μετά τον εμπαιγμό από την Κυβέρνηση που επί τέσσερις μήνες μεταθέτει διαρκώς την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού δεν υπάρχει άλλη λύση. Έκανα ως Περιφερειάρχης παρέμβαση στην Εισαγγελία, καταθέτοντας αναφορά – καταγγελία επειδή τελούνται αξιόποινες πράξεις στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει αποκλεισμένη η σιδηροδρομική γραμμή επί 60 μέρες και να μην παρεμβαίνει κανείς. Υπάρχουν επιχειρήσεις που καταστρέφονται, οι εξαγωγές έχουν περιέλθει σε τέλμα και κανείς δεν συγκινείται. Ζητώ επί τόσους μήνες την εκκένωση της Ειδομένης και την επέμβαση της ΕΛΑΣ για να σταματήσει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κωφεύει. Ανακύπτουν θέματα δημόσιας υγείας, όσο συνεχίζεται η παραμονή τόσων ανθρώπων υπό άθλιες συνθήκες στην περιοχή και όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Έχουμε καταγγελίες για ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, ενώ θεωρούμε απαράδεκτη και επικίνδυνη την παραμονή προσφύγων σε βενζινάδικο επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, οι οποίοι όποτε κρίνουν σκόπιμο κλείνουν τον κύριο οδικό άξονα της χώρας, με τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος να είναι ορατός. Η δικαστική είναι πλέον η μόνη οδός που μας απέμεινε». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η Ευρώπη και ζήτησε άμεσα αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς με ευθύνη της Κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία παραμένει σήμερα περίπου το 70% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας. Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων σε τουριστικές περιοχές εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου και βεβαίως όχι άλλα κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ