00:49, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

«Καμίνι» η Ελλάδα: Στους 38°C το επόμενο 48ωρο και στο βάθος… έρχεται ο καύσωνας από την Ευρώπη

Σε πολύ υψηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η θερμοκρασία, η οποία, σήμερα, Σάββατο, θα φτάσει μέχρι και τους 38°C, κυρίως στα πεδινά. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται από καταιγίδες στα ορεινά της Β. Ελλάδας.
Τα 38αρια αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή με σφοδρές καταιγίδες σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και μέσα στην εβδομάδα, με τον υδράργυρο την Παρασκευή και το Σάββατο να φτάνει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου!
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Ο καύσωνας έχει ήδη χτυπήσει αλύπητα την Ευρώπη: Στην Ελβετία, χθες Παρασκευή, σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με τις ελάχιστες να μην πέφτουν κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είχε να συμβεί από το 1880!
Από την ίδια χρονιά (1880), είχαν να καταγραφούν στη Γαλλία θερμοκρασίες άνω των 36°C, τον μήνα Ιούνιο.
Ο καύσωνας που ξεκίνησε την Κυριακή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας και την περιοχή του Παρισιού με τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Μια οργάνωση διένειμε στο Παρίσι μπουκάλια νερό στους άστεγους, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την προφύλαξη των ηλικιωμένων
Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, παιδιά έσπασαν πυροσβεστικούς κρουνούς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη ζέστη, ενώ κόσμος επέλεγε να δροσιστεί και στα σιντριβάνια.
Στην Ισπανία έως και χθες συμπληρώθηκαν 11 συνεχείς ημέρες με το θερμόμετρο να δέιχνει πάνω από τους 38 βαθμούς!

Ξηρασία σημειώνεται στην Ιταλία, με την κυβέρνηση να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πάρμα και την Πιατσέντσα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία έχουν κοστίσει στους αγρότες της Ιταλίας 1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, οι οποίες ξεπερνούσαν τους 35 βαθμούς, βίωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι της Γερμανίας, όμως οι βροχοπτώσεις και το χαλάζι που σημειώθηκαν την Παρασκευή «έριξαν» το θερμόμετρο!
Ο Ιούνιος στη Βρετανία είναι ο θερμότερος από το 1976: Η αφόρητη ζέστη στο τέλος της σχολικής περιόδου και η απαγόρευση της διεύθυνσης να φορέσουν σορτς, οδήγησε μαθητές στο Εξιτερ της Μ. Βρετανίας να φορέσουν… φούστες, προκειμένου να προστατευτούν από τον καύσωνα.real.gr