, Κυριακή
16 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Μιχ. Γεράνης: «Η νέα τεχνολογία μειώνει τα απορρίμματα»

Συνέντευξη στην Έλενα Καραβασίλη

Νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζουν τους ετήσιους στόχους για την ανακύκλωση. Όπως εξηγεί o πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας – Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, μέχρι το 2025 θα πρέπει να ανακυκλώνουμε το 55 % των αστικών αποβλήτων, το 60% ως το 2030 και το 65% ως το 2035. Παράλληλα οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι έως το 2035, η ποσότητα των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής πρέπει να μειωθεί στο 10% ή λιγότερο, της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων αστικών αποβλήτων. «Η νέα νομοθεσία ενισχύει την “ιεράρχηση των αποβλήτων”, και συγκεκριμένα απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν ειδικά μέτρα που να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, παρά στην υγειονομική ταφή και στην αποτέφρωση, καθιστώντας έτσι δυνατή την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας».

Ο Φορέας έχει πραγματοποιήσει ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να ενημερωθεί για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε σημαντικούς τομείς που αφορούν στη διαχείριση, μοιάζει να υστερούμε. Γιατί δεν έγιναν σχετικές ενέργειες νωρίτερα;

Για το κάθε τι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες,  από την άλλη έπρεπε να περιμένουμε να γίνει η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Απορριμμάτων που αποτελεί την εξειδίκευση στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας των γενικών κατευθύνσεων που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Με τους στόχους που θέτει καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους αποβλέπει στη διαμόρφωση Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας. Ο εγκεκριμένος ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι εναρμονισμένος με τις κοινοτικές οδηγίες 94/62/ΕΚ και 99/31/ΕΚ και το ισχύον εθνικό Δίκαιο, σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Χώρας.

Μπορεί ο φορέας να εκδώσει σχετική προκήρυξη και να προχωρήσει τις διαδικασίες δημιουργίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης;

Ο ΦΟΔΣΑ  για να κάνει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια αδειοδοτείται από το αρμόδιο υπουργείο και στη συνέχεια προχωράει τις διαδικασίες. Σήμερα που μιλάμε ο ΦΟΔΣΑ δουλεύει οργανωμένα για να δημιουργηθούν υποδομές που θα βελτιώσουν όλη τη διαδικασία από τη συλλογή, τη διάθεση, τη διαλογή και φυσικά την υγειονομική ταφή. Την προσεχή προγραμματική περίοδο ωριμάζουν και υλοποιούνται στην ΠΚΜ σύγχρονα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή έργα που έχουν ως στόχο την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή. Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό αποβλήτων που υλοποιείται, προβλέπονται τρεις κεντρικές μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων:

  • η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες που είναι σε στάδιο κατασκευής
  • η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ανατολικού τομέα που θα εξυπηρετεί το 36% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της Π.Ε. Χαλκιδικής, και
  • η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων δυτικού τομέα που θα εξυπηρετεί του 64% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της Π.Ε Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας.

Ο στόχος που έχει θέσει η Κεντρική Μακεδονία για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι να οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή στα παραπάνω τρία εργοστάσια των απορριμμάτων λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα, αφού δίνεται έμφαση σε δημοτικό επίπεδο στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή. Από τα απορρίμματα που θα οδηγηθούν στα παραπάνω τρία εργοστάσια -ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί- θα ανακτηθούν σε μεγάλο ποσοστό compost, ενέργεια και ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό υπολείμματος προς διάθεση στους Χ.Υ.Τ.Υ.

Το όραμα του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων (nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ολοκληρωμένο και βιώσιμο που να σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Οραματίζομαι να προχωρήσουμε στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς  να βλέπουμε δαίμονες στις τεχνολογίες αλλά υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία. Μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα! Μια Περιφέρεια η οποία με την καθημερινή, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των πολιτών της θ’ ανεβάσει δραστικά μέχρι το 2020 τα επίπεδα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και θα προωθεί πρακτικές επαναχρησιμοποίησης. Οραματίζομαι μια κοινωνία χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.