, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Έμπνευση από τη φύση εφαρμόζεται στον τομέα της ενέργειας

Ομάδα πέντε ερευνητών από δύο γαλλικά ιδρύματα πήραν έμπνευση από τη φύση για να βελτιώσουν την απόδοση των ανεμογεννητριών αιολικής ενέργειας.
Εμπνευσμένοι από πλάσματα όπως οι λιβελλούλες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εύκαμπτες λεπίδες στις ανεμογεννήτριες ανεβάζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα. Οι ανεμογεννήτριες σήμερα λειτουργούν καλύτερα υπό τις βέλτιστες ταχύτητες ανέμου, αλλά ο νέος σχεδιασμός, εμπνευσμένος από βιολογικά στοιχεία, μπορεί να καταστήσει την αιολική ενέργεια ακόμη πιο προσιτή.
Η ταχύτητα του ανέμου επηρεάζει τη λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας. Εάν ο άνεμος είναι πολύ αργός, ο στρόβιλος δεν θα γυρίσει και δε θα παράγει ενέργεια. Αν η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην ανεμογεννήτρια. Ο άνεμος πρέπει επίσης να χτυπήσει τις ανεμογεννήτριες υπό τη σωστή γωνία ώστε να εφαρμόσει τη σωστή ποσότητα ροπής. Η νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Εθνικής Ανώτατης Σχολής ParisTech αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα με τη χρήση εύκαμπτων λεπίδων, όπως τα φτερά των εντόμων.
Οι ερευνητές δημιούργησαν πρωτότυπα με κανονικές σκληρές λεπίδες, ελαφρώς εύκαμπτες και πολύ εύκαμπτες λεπίδες. Ο τελευταίος σχεδιασμός αποδείχτηκε πολύ αδύναμος, αλλά οι ελαφρώς ευέλικτες λεπίδες ξεπέρασαν σε απόδοση τις άκαμπτες, προσφέροντας έως και 35% περισσότερη ισχύ, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες μάλιστα συνέχισαν επίσης να λειτουργούν υπό συνθήκες χαμηλότερων ανέμων και δεν ήταν τόσο επιρρεπείς σε ζημιές από δυνατούς ανέμους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Βενσάν Κονιέ, η επόμενη προτεραιότητα των ερευνητών είναι να βρουν το σωστό υλικό που να έχει τον επιθυμητό βαθμό ευελιξίας για τη βέλτιστη απόδοση των ανεμογεννητριών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.