, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια το 2050

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Αναφοράς Πληθυσμού, μιας ΜΚΟ με έδρα την Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία αύξηση 31% από τα 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα στη Γη, ενισχυμένη από τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Ο πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να εκτιναχθεί στα 2,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, υπερδιπλασιάζοντας τον σημερινό αριθμό και αντιπροσωπεύοντας το 57% της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού από σήμερα μέχρι τότε. Ο πληθυσμός της Ασίας θα αυξηθεί κατά 750 εκατομμύρια και θα φτάσει τα 5,2 δισεκατομμύρια, ενώ ο πληθυσμός της Αμερικής θα αυξηθεί από 1 δισεκατομμύριο σε 1,2 δισ.. Αντίθετα, ο πληθυσμός της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ασιατικής επικράτειας της Ρωσίας, θα παρουσιάσει ελαφρά μείωση, από τα 745 στα 736 εκατομμύρια.
Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα και να καταστεί η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με πληθυσμό 1,7 δισ., από περίπου 1,35 δισ. σήμερα. Αυτή η πληθυσμιακή αύξηση θα είναι η μεγαλύτερη για μία συγκεκριμένη χώρα τα επόμενα 33 χρόνια.
Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως την εξάντληση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ανεπαρκή διαχείριση των αποβλήτων.
Υπάρχουσες προσπάθειες όπως η γεωργία σε κατακόρυφα επίπεδα, ο καινοτόμος πολεοδομικός σχεδιασμός, και η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του υπερπληθυσμού, αλλά η έκθεση υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.