, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι μπορείτε να κάνετε με τα φυτά σας όταν φεύγετε για διακοπές

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Κλείσατε εισιτήρια, ετοιμάσατε βαλίτσες και είστε έτοιμοι για αναχώρηση! Με τα φυτά τι γίνεται όμως; Ποιος θα τα ποτίζει τη βδομάδα που θα λείπετε; Για να μην έχετε και αυτό στο κεφάλι σας στις διακοπές, συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
– Η πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση –αν φυσικά δεν έχετε κάποιον γείτονα ή συγγενή που να μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα τους όσο θα λείπετε- είναι το αυτόματο πότισμα. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και εξασφαλίστε ότι λειτουργεί πριν αναχωρήσετε. Χρησιμοποιήστε το και μετά την επιστροφή σας, για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα, ειδικά αν συνηθίζετε να παραποτίζετε τα φυτά σας.
– Αν δεν απουσιάζετε συχνά και θεωρείτε το κόστος της εγκατάστασής του μεγάλο, τότε δοκιμάσετε τα ειδικά σακουλάκια αυτόματου ποτίσματος. Είναι μια πρόχειρη λύση που θα διαρκέσει για 10 περίπου μέρες. Ρωτήστε έναν ειδικό γιατί στις μεγάλες γλάστρες ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα σακουλάκια, όπως αναφέρει το queen.gr.
-Μια ακόμη οικονομική λύση είναι να γεμίσετε πλαστικά μπουκάλια με νερό και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε ανάποδα στις γλάστρες και να τα τρυπήσετε ελάχιστα. Το νερό θα κυλάει αργά και τα φυτά σας θα παραμείνουν υγιή μέχρι να επιστρέψετε.
-Μεταφέρετε τις γλάστρες στη μπανιέρα! Γεμίστε τη με ελάχιστο νερό και έπειτα τοποθετήστε τις στο εσωτερικό. Σκεπάστε τα φύλλα τους μ’ ένα πλαστικό κάλυμμα. Έτσι, χάρη στην υγρασία θα διατηρηθούν δροσερές για αρκετό καιρό. Αν δεν χωράνε, μετακινήστε τις στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας ή το υπόγειο. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκονται σε ένα δροσερό μέρος που δεν θα τις βλέπει ο ήλιος. Θυμηθείτε πως μειώνοντας το φωτισμό, μειώνετε και τις ανάγκες τους για νερό!
-Μία αρκετά αποτελεσματική λύση είναι να αγοράσετε κρυστάλλους αποθήκευσης νερού. Έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκάψετε μερικές τρύπες στο χώμα της γλάστρας και στη συνέχεια να ρίξετε ένα κουταλάκι του νερού στην κάθε μία.
-Αν φύγετε για δύο, τρεις μέρες μπορείτε να κάνετε το εξής: ποτίστε τα φυτά σας καλά ακριβώς πριν την αναχώρησής σας, βρέξτε τα φύλλα τους και γεμίστε τα πιατάκια με νερό. Έτσι, θα αντέξουν μέχρι να επιστρέψετε.
Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, δοκιμάστε όποιον από τους παραπάνω τρόπους επιθυμείτε λίγες μέρες νωρίτερα για να διορθώσετε πιθανά λάθη και να βελτιώσετε την τεχνική που επιλέξατε. Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.