22:52, Σάββατο
24 Σεπτεμβρίου 2022

Aυτό είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη

Μπορεί η μέχρι τώρα ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη Γαλλία να είναι δυσανάλογα μικρή αναλογικά με το μέγεθος της χώρας (πληθυσμός, ενεργειακή αγορά, οικονομία κλπ) ωστόσο το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη πρόκειται να κατασκευαστεί στο Εξάγωνο.

fotovolatika-gallia-118656

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στη Γαλλία ανερχόταν σε κάτιλιγότερο από 5,1 Μεγαβάτ και αντιστοιχούσε στο 1% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, την ώρα που τα φωτοβολταϊκά στη γειτονική Γερμανία φτάνουν τα 37 Μεγαβάτ.

Ωστόσο, το νέο πάρκο που θα εγκαταστήσει η εταιρεία Neoen στην περιοχή του Σεστάς κοντά στο Μπορντώ, στην ακτή της μεσοδυτικής Γαλλίας στον Ατλαντικό, φιλοδοξεί να βάλει για τα καλά τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη της ηλιακής ενέργειας.

Κι αυτό διότι, με ισχύ 300 Μεγαβάτ, το πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Γηραιά Ήπειρο.

Η σύνδεση με το δίκτυο είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Οκτώβριο του 2015 και η εγγυημένη τιμή πώλησης στο δίκτυο θα διαμορφωθεί στα ανταγωνιστικά επίπεδα των 105 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα ηλεκτρισμού για περίοδο 20 ετών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η καθυστερημένη ανάπτυξη του κλάδου στη Γαλλία επέτρεψε στην ενεργειακή της οικονομία να αποφύγει την ηλιακή φούσκα της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, αλλά και της Ελλάδας, χωρών δηλαδή που αναγκάστηκαν να επιβάλλουν αναδρομικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές που πλήρωναν στους παραγωγούς ώστε να αποφύγουν την κατάρρευση του κλάδου των ΑΠΕ.

Τα πάνελ θα προμηθεύσουν οι κινεζικές Yingli και Trina Solar, καθώς και η καναδική Canadian Solar.

Από τα 360 εκατομμύρια Ευρώ της επένδυσης, τα μισά ανήκουν σε γαλλικές εταιρείες, ενώ το έργο θα χρηματοδοτήσει η Societe Generale.

Απώτερος στόχος της Neoen είναι να εγκαταστήσει ένα Γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας ως το 2017, από το οποίο 500 Μεγαβάτ στη Γαλλία και τα υπόλοιπα σε περιοχές του κόσμου όπου η ηλιακή ενέργεια πλησιάζει την ισοτιμία δικτύου.

econews