fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Έρχεται η online εποπτεία για τη λαθροϋλοτομία

lathroylotomiaΧθες λανσαρίστηκε το πρώτο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης, με σκοπό να ελέγχει την αποψίλωση δασών σε όλο τον κόσμο σε real time και να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες.
Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) σε συνεργασία με την Google, το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέπτυξαν το εν λόγω ψηφιακό εργαλείο. Ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κοινότητες να ελέγχουν άμεσα τυχόν παράνομες δραστηριότητες σε δασικές περιοχές, όπως και μεγάλες εταιρείες να διασφαλίσουν ότι η πρώτη ύλη τους δεν αποτελεί προϊόν παράνομης υλοτομίας.
Το Global Forest Watch δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις απώλειες που έχουν καταγραφεί μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες μέσω δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης της NASA, αλλά και μέσω φωτογραφιών με γεωαναφορά. Βασίζεται σε δορυφορική τεχνολογία, στην ανταλλαγή πληροφοριών και σε ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που το τροφοδοτούν ανά πάσα στιγμή με δεδομένα.
Το ψηφιακό εργαλείο διατίθεται δωρεάν και είναι απλό στη χρήση. Παίρνει μια τεράστια ποσότητα περίπλοκων και πολύ μπερδεμένων πληροφοριών και την καθιστά προσβάσιμη σε όλους, οπουδήποτε.
Η Βραζιλία αναφέρεται ως μία από τις χώρες που καταφέρνουν να προστατεύουν καλύτερα τα δάση τους χάρη σε αντίστοιχα –αν και λιγότερο προηγμένα- συστήματα συλλογής δεδομένων. Οι ρυθμοί αποψίλωσης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2004, κάτι το οποίο -σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους- οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των πληροφοριών που αφορούν τα όσα συμβαίνουν στο δάσος και οι οποίες διοχετεύονται πολύ γρήγορα σε όσους μπορούν να αναλάβουν δράση.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη του περιοδικού Nature διαπίστωσε ότι η εκτόξευση ανάπτυξης εν μέσω μιας ξηρής περιόδου στο Αμαζόνιο που παρατηρήθηκε, ήταν λανθασμένο συμπέρασμα λόγω παραπλανητικών δορυφορικών δεδομένων της NASA. Το Nature ισχυρίστηκε ότι αυτό που κατέγραψε ο δορυφόρος Terra δεν ήταν η ανάπτυξη, αλλά οι αλλαγές στο μήκος σκιάς των δέντρων, που έκαναν τα φύλλα να φαίνονται περισσότερα.
Αντιθέτως, οι κίνδυνοι της αποψίλωσης στα δάση του Αμαζονίου είναι πολυάριθμοι. Στον Ισημερινό, παρόλο που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το εθνικό πάρκο Υασούνι θα παραμείνει ανέγγιχτο κατά 99,9%, αυτό δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στην πράξη. Η Αμαζονία του Ισημερινού αντιμετωπίζει μία νέα έκρηξη πετρελαίου. Σύμφωνα με έγγραφο της κυβέρνησης του 2009 -το οποίο πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα- η κυβέρνηση του Ισημερινού βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με μια κινεζική εταιρεία πετρελαίου και μία τράπεζα για ένα σύστημα που επιτρέπει γεωτρήσεις στο Υασούνι, ακόμα και όταν η κυβέρνηση συγκέντρωνε δωρεές σε αντάλλαγμα για την προστασία του δάσους.
Επίσης, το Περού -ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας χρυσού στον κόσμο- που μόνο πέρυσι παρήγαγε περίπου 140 εκατομμύρια γραμμάρια χρυσού, απέτυχε να απέχει από την παράνομη εξόρυξη χρυσού και κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις δάσους στο Αμαζόνιο, κάνοντας εκσκαφές στα ποτάμια.
Τέλος, μία (ακόμη) θετική είδηση έρχεται από τη Βραζιλία, όπου οι έμποροι και οι παραγωγοί σόγιας στην Αμαζονία συμφώνησαν να επεκτείνουν για ένα ακόμη έτος το μορατόριουμ για την παραγωγή σόγιας σε αποψιλωμένες περιοχές.
Η συμφωνία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων παραγωγής σόγιας στην Αμαζονία της Βραζιλίας και προέκυψε μετά από μια εκστρατεία της Greenpeace κατά των εταιρειών fast food που χρησιμοποιούν υλικά με πηγή προέλευσης το Αμαζόνιο.
econews

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.