, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευρωπαϊκή «καμπάνα» στην Ελλάδα για την caretta- caretta

thalassia-xelonaΤην καταδίκη της Ελλάδας για την πλημμελή προστασία της χελώνας caretta- caretta στην Κυπαρισσία ζήτησε την Πέμπτη η εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου. Στην πρότασή της μάλιστα κάνει ευθέως αναφορά στο θέμα των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για την κατασκευή κατοικιών σε δύο παραλιακές περιοχές, θέμα που κατά τη γνώμη της η ελληνική πλευρά δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά. Επόμενο βήμα η έκδοση απόφασης, σε μερικούς μήνες από σήμερα.
Στις σημερινές της προτάσεις, η γενική εισαγγελέας Kokott υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν μια σειρά από δραστηριότητες που επιδρούν αρνητικά στην περιοχή αναπαραγωγής της χελώνας Caretta- Caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

  1. Επέτρεψε την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή Αγιαννάκη, κατά το έτος 2010, όπως επίσης και τη χρήση άλλων κατοικιών από το έτος 2006.
  2. Χορήγησε το 2012 άδεια κατασκευής τριών εξοχικών κατοικιών κοντά στο Βουνάκι, στην περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας, χωρίς προηγουμένως να εκτιμήσει δεόντως το εν λόγω σχέδιο ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατηρήσεώς της.
  3. Παρέλειψε να περιορίσει τη χρήση διαδρόμων κατά τρόπο ώστε να αποτρέψει επιβλαβείς επιδράσεις στην περιοχή και σημαντικές ενοχλήσεις της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta κατά την αναπαραγωγή της, εγκρίνοντας ή και κατασκευάζοντας έναν δρόμο παράλληλο προς τη σιδηροδρομική γραμμή, ο οποίος συνδέει το Καλό Νερό με την Ελαία, και επιτρέποντας την ασφαλτόστρωση διαδρόμων.
  4. Δεν απαγόρευσε επαρκώς το ελεύθερο κάμπινγκ.
  5. Παρέλειψε να περιορίσει επαρκώς τη λειτουργία παραλιακών μπαρ στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
  6. Παρέλειψε να περιορίσει επαρκώς την ενοικίαση εξοπλισμού παραλίας και την τοποθέτηση ξύλινων διαδρόμων στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
  7. Δεν θέσπισε πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην περιοχή Θινών Κυπαρισσίας.

Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε 4-6 μήνες από σήμερα. Η γενική εισαγγελέας, πάντως έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διευκρίνιση: ότι ο πληθυσμός της caretta-caretta έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται την χαλάρωση των προσπαθειών προστασίας των οικοτόπων της. «Οι παραλίες του Κόλπου της Κυπαρισσίας αποτελούν τον σημαντικότερο τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ένωση, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φωλιών. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) να χαρακτηρίσει τους πληθυσμούς των χελωνών της Μεσογείου το έτος 2015 ως «least concern», δηλαδή να εντάξει το συγκεκριμένο είδος στην κατηγορία ελάχιστου κινδύνου με βάση το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζει. Εντούτοις, η Επιτροπή ζητά τη λήψη περαιτέρω μέτρων προστασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Να σημειωθεί ότι το προεδρικό διάταγμα που θα καθόριζε το πλαίσιο προστασίας κατατέθηκε προ διετίας στο ΣτΕ για έλεγχο και επεστράφη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με πλήθος παρατηρήσεων, αλλά έκτοτε «αγνοείται». Αποτέλεσμα είναι η περιοχή να παραμένει χωρίς πλαίσιο προστασίας, γεγονός που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας από το Ευρωδικαστήριο.
greenagenda

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.