, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φωνάζει SOS μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας

navagio-zanteΣήμα κινδύνου για το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» που δεσπόζει στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο εκπέμπουν τα μέλη μιας ειδικής επιστημονικής ομάδας, τα οποία πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκαν το σημείο.
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ένα ναυάγιο πλοίου που ξεβράστηκε σε μια απομονωμένη παραλία του νησιού, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατά του. Το 1980,  το πλοίο «Παναγιώτης» – το οποίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα – λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντικής  καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και της κατ’ επέκταση αρνητικής επίπτωσης στον τουρισμό. Όμως, λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου.
Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Χάρις στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα.
Στα 36 χρόνια που το πλοίο έχει προσαράξει στην παραλία αυτή έχουν προκληθεί φθορές στα κατασκευαστικά υλικά, προβλήματα στη στατικότητα, διάβρωση, κυρτώσεις και ρωγμές στα ξύλινα στοιχεία που το πλαισιώνουν.
Οι πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν στο πλοίο κάνουν λόγο για αλλεπάλληλα στρώματα ποικίλων προϊόντων διάβρωσης, σημεία θραύσης, απολεσθέντα τμήματα, ρηγματώσεις, πορώδεις ανοιχτές κοιλότητες και γενικότερα μια συνεχόμενη αποκόλληση τμημάτων.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, από το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος (Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς) του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η οποία προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε αυτοψία παρουσία και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ζακύνθου, Αντώνη Νικολουδάκη, το επόμενο στάδιο είναι να γίνει μια μελέτη από το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος σε συνεργασία και με άλλα Ιδρύματα για να γίνει η συντήρηση του πλοίου.
Η αυτοψία ζητήθηκε από τον δήμο Ζακύνθου ώστε να καταγραφούν αφενός οι φθορές στο κουφάρι του πλοίου και αφετέρου να παρουσιαστούν προτάσεις για τη συντήρησή του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.