, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πανδημίες στο μέλλον»

Σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Georgetown, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων πανδημιών στο μέλλον.

Καθώς σημειώνεται παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, τα ζώα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέους βιότοπους και να μεταναστεύσουν πιο κοντά σε μικρές και μεγάλες πόλεις αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης νέων παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων (ιών) στον άνθρωπο, καθώς δε θα έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο ανθρώπινο περιβάλλον, λένε οι ερευνητές. Σύμφωνα με μελέτες, έως το 2070, περισσότερα από 3.100 διαφορετικά είδη θηλαστικών θα αλλάξουν τη συνήθη γεωγραφική τους περιοχή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες κλιματικές προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά λιγότερο από 2°C, μέχρι το 2070 η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τουλάχιστον 15.000 νέες περιπτώσεις μετάδοσης ιών από ζώα στον άνθρωπο. Θεωρείται πως η πιο επικίνδυνη μετανάστευση για τον άνθρωπο είναι αυτή των νυχτεριδών, οι οποίες μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις και είναι πιθανοί φορείς παθογόνων που μπορούν να μολύνουν τον ανθρώπινο σώμα.

Νωρίτερα, ο Πέτρι Ταάλας, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization, WMO), μιας από τις δομές του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η τρέχουσα αύξηση της θερμοκρασίας της Γης είναι η ισχυρότερη που σημειώθηκε τα τελευταία 200.000 χρόνια. Κατά τη γνώμη του, το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την εντατική καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης αύξησης της υγρασίας ή ξηρασίας σε διάφορες περιοχές και ενεργού λιώσιμου των παγετώνων.

Περισσότερες από τις μισές γνωστές μολυσματικές ασθένειες έχουν γίνει πιο επικίνδυνες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι από τις 375 μολυσματικές ασθένειες που πλήττουν τον άνθρωπο, έχουν επιβεβαιωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία 218 περιπτώσεις όπου τα παθογόνα νοσήματα έγιναν πιο επικίνδυνα λόγω της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Οι συντάκτες της αναφοράς διαπίστωσαν ότι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της λοιμώδους νόσου του άνθρακα, της χολέρας, της ελονοσίας, της νόσου του Lyme, του ιού του Δυτικού Νείλου και του ιού Ζίκα, έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις μεταδοθεί ευκολότερα ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ξηρασίας, των κυμάτων καύσωνα, των πυρκαγιών, των αυξημένων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, πλημμυρών, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο πιο κοινός παράγοντας που επηρεάζει την αύξηση του κινδύνου ασθενειών είναι πλέον η υπερθέρμανση του πλανήτη – ήδη έχει επιδεινώσει 160 μοναδικές λοιμώξεις. Επίσης, ο βαθμός κινδύνου των ασθενειών επηρεάστηκε έντονα από τις ανώμαλες βροχοπτώσεις (122 ασθένειες), τις πλημμύρες (121), την ξηρασία (81), τους τυφώνες (71) και τις αλλαγές στο φλοιό της Γης (61).

Τον Μάρτιο του 2022 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προέβλεψε ότι, κατά μέσο όρο, τα επόμενα 20 χρόνια, η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά 1,5 °C. Η IPCC έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2°C θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την εξάπλωση των λοιμώξεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.