, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Κάποιοι έχουν επιλέξει να είμαστε η “χαβούζα” της Θεσσαλονίκης»

rema-dendropotamos5Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Έντονη δυσοσμία, λάσπη, λύματα και εικόνα ντροπής, είναι οι λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση που επικρατεί εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιοχή των εκβολών του μεγαλύτερου χείμαρρου της Θεσσαλονίκης, του Δενδροπόταμου. Σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικημένες περιοχές, το ρέμα που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου, αποτελεί μια από τις ενδεικτικότερες εικόνες υποβάθμισης της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης.

Η κοίτη του ρέματος που αποκαλύπτεται λίγο πριν εκβάλει στη θάλασσα, αφού στο συνολικό της μήκος είναι πλακόσκεπη, «βάλλεται» καθημερινά από λύματα τα οποία διοχετεύονται από αγωγούς οι οποίοι φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Όσο για το αποτέλεσμα που προκαλούν, είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να καταλάβει τι περιβαλλοντική καταστροφή προκαλείται, από την όψη των υδάτων, που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να πάρει κίτρινες αποχρώσεις. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκκλήσεις για το θέμα, καθώς το ρέμα βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου του. Όμως, όλες οι προσπάθειες για ανάδειξη του προβλήματος έχουν πέσει στο κενό, αφού ουσιαστικά κανένας δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση του. Την ώρα που οι ιθύνοντες αγνοούν το ζήτημα, στην περιοχή συντελείται μια πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, μιας και μέσω του ρέματος εκβάλονται στο Θερμαϊκό κόλπο καθημερινά, χιλιάδες κυβικά μέτρα μολυσμένων υδάτων, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την δύσκολη κατάσταση.
rema-dendropotamos3
«Θα ντραπούν»
Είναι αξιοσημείωτο πως στην περιοχή όπου τώρα εκβάλει το μολυσματικό για το περιβάλλον ρέμα, πριν από μια 40ετία περίπου υπήρχε η παραλία της Κασκάρκας. «Σε αυτήν την περιοχή, στη θάλασσα της Κασκάρκας και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο κόσμος έκανε μπάνιο εδώ. Βλέπετε ότι προσπαθούν γλάροι, τριζόνια και άλλοι οργανισμοί να επιβιώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, στην σημερινή περιοχή της «χαβούζας» όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι κάτοικοι.
rema-dendropotamos7
rema-dendropotamos-kurizoglouΣτο σημείο όπου βρίσκεται η «Μεγάλη Γέφυρα», από όπου περνούν τα φορτηγά με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπορεί εύκολα να δει κανείς την κατάσταση που επικρατεί. «Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια πρόσχωση από βρωμιές και από λάσπη, από κούτσουρα και φερτές ύλες, και δεξιά και αριστερά του χειμάρρου του Δενδροποτάμου», σημειώνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, επισημαίνοντας πως τα νερά που χύνονται στη θάλασσα, επειδή δεν μπορούν να φύγουν μακριά και βαθειά, γυρνάνε πίσω στα αβαθή. «Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο της βρωμιάς και της λάσπης αλλά και της δυσοσμίας που είναι ανυπόφορη», εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου. Όπως προσθέτει ο ίδιος, έχει αναρωτηθεί πολλές φορές ποιοι είναι αυτοί που έχουν επιλέξει η δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η «χαβούζα» του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Έχουμε καταθέσει αναφορές, έχουμε κάνει καταγγελίες στις υπηρεσίες περιβάλλοντος, για τα φαινόμενα που βλέπετε. Καμία απάντηση δεν πήραμε ως τώρα», αναφέρει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, σημειώνοντας ότι έχει καλέσει πολλές φορές ειδικό κλιμάκιο για να διαπιστώσει την ντροπιαστική κατάσταση που υφίσταται.
Τι πρέπει να γίνει
Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή του ρέματος του Δενδροποτάμου προκειμένου να αλλάξει χρειάζεται ένα συντονισμένο σχέδιο αποκατάστασης, που σύμφωνα με τον Λάζαρο Κυρίζογλου δεσμεύθηκε να επεξεργαστεί ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Ήρθε εδώ στο σημείο και είδε την κατάσταση ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας. Μας υποσχέθηκε ότι θα εντάξει στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020», τονίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης. Όπως εξηγεί, η αποκατάσταση περιλαμβάνει μελέτες για καθαρισμό της ρύπανσης που υπάρχει,  απομάκρυνση της λάσπης και των μολυσμένων υδάτων, καθώς και διευθέτηση του χειμάρρου στις εκβολές με ειδικό κρηπίδωμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιστροφή των λυμάτων στα αβαθή, αφού αδυνατούν να προχωρήσουν στα ανοικτά λόγω των προσχώσεων. «Ζητάμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι περιφερειακές υπηρεσίες να επιβλέψουν την περιοχή, να επιβάλουν και πρόστιμα και να πάρουν και μέτρα για όσους ρυπαίνουν», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετές βιομηχανίες, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα βυρσοδεψία, τα οποία επίσης δυσχεραίνουν την περιβαλλοντικά επιβαρυμένη κατάσταση.
rema-dendropotamos7
Το ρέμα
Ο χείμαρρος που δίνει και το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή του Δενδροποτάμου, είναι ο μεγαλύτερος του πολεοδομικού συγκροτήματος με μήκος που υπερβαίνει τα 25 χιλιόμετρα. Μπορεί στο μεγαλύτερο του μήκος να μην φαίνεται, αφού είναι σκεπασμένος με πλάκες, ωστόσο ένα χιλιόμετρο πριν εκβάλει στον Θερμαϊκό είναι ανοικτός. Οι εκβολές του χειμάρρου καλύπτουν μια περιοχή από την 6η προβλήτα έως το Καλοχώρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες βιομηχανίες της περιοχής, όπως και οι βιοτεχνίες, αλλά και τα αστικά λύματα τροφοδοτούν συνεχώς τον χείμαρρο με μολυσματικά υλικά τα οποία μοιραία καταλήγουν στο Θερμαϊκό κόλπο. «Το ρέμα του Δενδροποτάμου είναι από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης της περιοχής», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος. Ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει πριν από μια επταετία περίπου με την επιστημονική του ομάδα μία έρευνα για λογαριασμό του τότε υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαπιστώθηκε πως λόγω των αμέτρητων παράνομων συνδέσεων που διαθέτει ο χείμαρρος, τα λύματα που δέχεται είναι εξίσου υπερβολικά.
rema-dendropotamos6rema-dendropotamos2

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.