Λίμνη Δοϊράνη: Περιοχή Natura από την Ελλάδα – Τουριστικό θέρετρο από τη Βόρεια Μακεδονία
Την ώρα που στη λίμνη Δοϊράνη έχει ξεκινήσει η απαγόρευση αλιείας για να πολλαπλασιαστούν τα ψάρια που ζουν στην περιοχή, στην επιφάνεια έρχεται εκ νέου το πρόβλημα που έχει η τοπική κοινωνία για την όποια αξιοποίηση της λίμνης.
Μια λίμνη, που μοιράζεται μεταξύ δύο χωρών, με την Ελλάδα που είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθώντας τους περιβαλλοντικούς κανόνες της και με τη Βόρεια Μακεδονία να ακολουθεί τους δικούς της, διαφορετικούς κανόνες. Το αποτέλεσμα; Αντιπεριφέρεια και Δήμος Κιλκίς να χρειάζονται για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε παρέμβαση γύρω από λίμνη, άδειες και έγγραφα μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία ενώ στην απέναντι πλευρά της Δοϊράνης οι εργασίες στις όχθες της λίμνης γίνονται στο άψε σβήσε, μετατρέποντάς την σε τουριστικό θέρετρο.
Απόρροια όλου αυτού, είναι να φτάνει κάποιος επισκέπτης στις ελληνικές παραλίμνιες περιοχές της Δοϊράνης και να αντικρίζει εγκατάλειψη. Σάπια δέντρα στις όχθες της λίμνης, βλάστηση που θυμίζει ζούγκλα, μια μικρή προκυμαία με σπασμένα ξύλα που μόλις τελευταία κατάφεραν να τα αντικαταστήσουν και ένας υποτυπώδης ποδηλατόδρομος που χρειάζεται συντήρηση αλλά θα γίνει μετά από άδεια καθώς και αυτός βρίσκεται σε περιοχή Natura. Όταν όμως ο επισκέπτης περνά τα σύνορα και μπαίνει στην πλευρά της λίμνης στη Βόρεια Μακεδονία, εισέρχεται σε έναν διαφορετικό κόσμο. Η άγρια βλάστηση και τα καλάμια της λίμνης έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες της και τη θέση τους έχουν πάρει άμμος και βότσαλα. Beach bar και παραλίμνιες ταβέρνες και εστιατόρια διαδέχονται το ένα το άλλο και τώρα που καλοκαιριάζει, θαλάσσια ποδήλατα και μικρά σκάφη πλέουν στα νερά της λίμνης. Υπάρχει ένας τεράστιος ποδηλατόδρομος, πάρκα δίπλα στη λίμνη και μεγάλα δέντρα που προσφέρουν σκιά για πικ νικ. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν αρχίσει να χτίζονται. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα οι επισκέπτες είναι τόσοι πολλοί που η περιοχή θυμίζει … Χαλκιδική.
Οι δυο όψεις μια λίμνης που δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε στην ελληνική πλευρά και που πια δεν επιτελεί ούτε το έργο της άρδευσης καλλιεργειών μιας και η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σχεδόν δραματικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA