, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο υπερπληθυσμός αγριοκούνελων στη Λήμνο ρημάζει τις καλλιέργειες του νησιού!

agriokouneloΜε υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς αυξάνονται τα αγριοκούνελα στο νησί της Λήμνου με αποτέλεσμα να στρέφονται για τις διατροφικές τους ανάγκες στις καλλιέργειες της περιοχής, που είναι κυρίως σιτηρά και αμπέλια, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα κουνέλια ταλανίζουν τόσο την τοπική κοινωνία, που το 2005 είχε διοργανωθεί πανλημνιακό συλλαλητήριο, απαιτώντας τη συμβολή των Αρχών. Για την αντιμετώπιση του εχθρού, που έχει γίνει ιδιαίτερα απειλητικός από το 1995, έχουν επιστρατευθεί πολλά μέσα. «Έχουμε χρησιμοποιήσει παγίδες, έχουμε απελευθερώσει κουνάβια στους αγρούς, έχουμε πραγματοποιήσει νυχτερινό κυνήγι» αναφέρει ο υπεύθυνος της θηροφυλακής του νησιού Μάκης Μουστάκας, «στόχος μας είναι να ελέγξουμε τον πληθυσμό, όχι να τα εξολοθρέψουμε». Κανένα μέσο, πάντως, δεν απέδωσε. «Είχε προταθεί μέχρι και η επιμόλυνση του είδους από μικρόβιο, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απέρριψε ως αθέμιτο και επικίνδυνο τρόπο» θυμάται ο Ηλίας Γιαννίρης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και επ. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης που θεωρεί ως λύση τον συνδυασμό συρματοπλεγμάτων σε σχήμα σαλιγκαριού και παγίδες, αλλά και την τελική σφαγή και εμπορία του θηράματος. Ως αιτίες της εν λόγω μάστιγας ο δρ Βασίλης Κοντσιώτης αναφέρει στη διατριβή του τη μείωση του πληθυσμού στο νησί και επομένως τον περιορισμό της ανθρώπινης όχλησης στο είδος, τους ελάχιστους φυσικούς εχθρούς του ζώου, αλλά και την ασθένεια που το έπληξε το 1987 και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της θήρας επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Φαίνεται, όμως, ότι, όταν τα μικρά ζωάκια «έγιαναν», πήραν… την εκδίκησή τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.