07:33, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Οικοτουρισμός μια κερδοφόρα επένδυση

topioolumpou6Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οικοτουρισμός είναι μια νέα προοπτική για πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η προστασία του περιβάλλοντος από τις οικολογικές καταστροφές δεν είναι απλά μια σπατάλη αλλά  μια πολύ σημαντική επένδυση η οποία αποδίδει πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Πιο αναλυτικά, τις προστατευμένες περιοχές ετησίως τις επισκέπτονται  περίπου 8  δισεκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων το 80% προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Ο οικοτουρισμός στις ΗΠΑ παράγει ετησίως το αξιοσέβαστο ποσό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Είναι μια επένδυση η οποία προστατεύει και διατηρεί τα φυσικό περιβάλλον αλλά αποδίδει και σημαντικό κέρδη σε όσους ασχολούνται με τη διατήρηση της φύσης.  Αυτά τα δεδομένα είναι πλέον ο βασικός πυλώνας της επιχειρηματολογίας για να αλλάξουν γνώμη σε όσους  επιθυμούν την οικονομική εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών μέσω υλοτομίας, εξόρυξης ή γεώτρησης.
Ο Ρόμπιν Ναϊντού, μέλος της ερευνητικής ομάδας και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF δηλώνει ότι «Τα 600 δισεκατομμύρια ετησίως αποτελούν πιθανώς μία αρκετά χαμηλή εκτίμηση της πραγματικής αξίας που παράγει ο τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά μεγαλύτερη από τα 10 δισεκατομμύρια που δαπανώνται ετησίως για την προστασία και διαχείριση των περιοχών αυτών».
Τα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ δέχονται ετησίως τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ και στην Κίνα δέχονται ένα δισεκατομμύριο επισκέπτες.
Ο αριθμός των 8 δισεκατομμυρίων επισκέψεων φαντάζει πραγματικά απίθανος, διότι και είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό του πλανήτη.  Στην πραγματικότητα ίσως να αποτελεί μία συντηρητική  εκτίμηση. Το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές δε λαμβάνει υπ’ όψιν του προστατευόμενες περιοχές μικρότερες από 25 στρέμματα, θαλάσσιες και ανταρκτικές περιοχές, καθώς και περιοχές όπου αποθαρρύνεται η επίσκεψη τουριστών.