Της Μαρίας Ζαφειρίου
Όλοι αγαπήσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα σκύλο. Άλλοι ακόμη αγαπάμε και φυσικά κάποιοι δεν θα αγαπήσουν ποτέ… Οι τετράποδοι φίλοι μας τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους ανθρώπους. Είναι σαφώς περισσότεροι όσοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν ή (δυστυχώς) να αγοράσουν σκύλο. Μία διαπίστωση που στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και την Παραλία Θεσσαλονίκης, είναι εμφανής. Περήφανοι και χαμογελαστοί ιδιοκτήτες καμαρώνουν κρατώντας σφιχτά το λουράκι για να μη φύγει ο σκυλάκος. Κάποιοι πάλι με νεύρα δεν αντέχουν άλλο τα τραβήγματα…
Μία σχέση ζωής που γίνεται κάθε μέρα και πιο όμορφη. Οι ανασφάλειες, οι φόβοι και η μοναξιά με έναν παράδοξο τρόπο εξαφανίζονται με ένα βλέμμα ή με μια βόλτα…
Βόλτα; Πού;
Στο πεζοδρόμιο, λίγο δύσκολα τα πράγματα, αφού δεν είναι ότι καλύτερο τα σκυλιά να ουρούν έξω από καταστήματα, σε πάρκα συνήθως παίζουν παιδάκια που ίσως τα φοβούνται, άρα; Πού;
Σε περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης ίσως, αλλά εντός; Στην παραλία; Στο Πάρκο – Χώρο Σκύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης; Ακούγεται σαν να είναι η καλύτερη πρόταση αλλά είναι;
Μία επίσκεψη στον χώρο ήταν αρκετή…
Μετά από μία βόλτα στην πανέμορφη Νέα Παραλία, ανάμεσα στο Ναυτικό Όμιλο και το Μέγαρο Μουσικής ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε το ένα και μοναδικό Πάρκο Σκύλων, χωρίς… σκύλους.
Μα είναι δυνατόν; Διερωτάσαι…
Μετά από λίγα λεπτά εμφανίζονται 2 σκυλάκια δεσποζόμενα που παίζουν στο γρασίδι, έξω από το Πάρκο.
“Είναι μικρό, έχει χώμα και σηκώνεται πολλή σκόνη όταν τα σκυλιά τρέχουν και φυσικά πανεύκολα μπορούν να βγουν έξω από το πάρκο“, λένε η Σαλβίνα και ο Διομήδης.
Η Λένα αποφάσισε να μπει με τη «Μπλε» στο πάρκο αν και «δεν είναι ότι καλύτερο. Δε ζητάμε πολλά από τον Δήμο. Έναν μεγαλύτερο χώρο ή ακόμη ένα πάρκο με καλύτερες προδιαγραφές. Ζούμε σε διαμερίσματα και για να μην “ενοχλούμε” κάποιους συμπολίτες, καλό θα ήταν να υπήρχαν και άλλοι… διέξοδοι».
Σημείωση: Οι ταμπέλες που απαγορεύουν την παρουσία σκύλων, σε δημόσιους χώρους – πάρκα, είναι παράνομες. Οι Δήμοι δε δύνανται να νομοθετούν και να βάζουν ταμπέλες «Απαγορεύονται τα σκυλιά» αφού η νομοθεσία δεν προβλέπει απαγόρευση των σκύλων σε δημόσιους χώρους.
Η νομοθεσία για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα
Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας ως ιδιοκτήτες (ή καλύτερα κηδεμόνες) ζώων συντροφιάς αλλά και οι αρμοδιότητες των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα ορίζονται στον νόμο 4039/2012, με κάποιες τροποποιήσεις από τον 4235/2014.
Κάποια βασικά σημεία:
- Ο ιδιοκτήτης ζώου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του στη βόλτα και να μην το έχει χωρίς λουρί. Ακόμα, πρέπει να του έχει τοποθετήσει ηλεκτρονική ταυτότητα και να στειρώνει το θηλυκό του ζώο αν δεν έχει εξασφαλίσει από πριν οικογένειες για τα νέα ζώα.
- Στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ζώων που μπορεί να διατηρεί κανείς, ούτε και στις πολυκατοικίες. Αν όμως θέλουν να περιορίσουν τα ζώα στις πολυκατοικίες, η νομοθεσία προστατεύει τους φιλόζωους ορίζοντας ότι δεν μπορεί να απαγορευθούν εντελώς τα ζώα αλλά κάθε διαμέρισμα μπορεί να έχει ως 2 ζώα (2 σκυλιά ή 2 γάτες ή 1 σκύλο και 1 γάτα, ανεξαρτήτως πτηνών και άλλων).
- Οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για την περίθαλψη αδέσποτων ώστε να στειρώνονται, να εμβολιάζονται και να καταγράφονται αλλά και να φιλοξενούνται σε καταφύγια για να υιοθετηθούν. Όσα στειρώνονται και δεν υιοθετούνται επανεντάσσονται στη γειτονιά όπου ζούσαν και πριν.
- Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, κτελ, τρένα, ταξί) και πλοία ενώ απαγορεύεται να τοποθετούνται ζώα στο χώρο των αποσκευών καθώς και το ταξίδι ασυνόδευτων ζώων.
- Απαγορεύονται τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία ή διατήρηση ζώων σε πανηγύρια, συναυλίες κλπ.
- Απαγορεύονται αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες, αφίσες ή Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου.
- Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός (αυτιών και ουράς) ζώου (και η πώληση αλλά και η συμμετοχή σε εκθέσεις ακρωτηριασμένων ζώων).
Σε περίπτωση παραβιάσεων, π.χ. για παράνομο εμπόριο ζώων, κακοποίηση ή κλοπή ζώου προβλέπεται ποινική κύρωση (φυλάκιση) αλλά και διοικητικό πρόστιμο που αγγίζει τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης ή δηλητηρίασης ζώου. Αρμόδια για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων είναι η Αστυνομία και μάλιστα τα εγκλήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα.