, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παθητικά κτήρια: ποια είναι η ελληνική εμπειρία

daneia-exoikonomw-105526Το παθητικό κτήριο είναι μια δομή που περιορίζει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη κατά 90% και άνω σε σύγκριση με τα συμβατικά χάρη στην αρχιτεκτονική και τον προσανατολισμό του.

Η μέση ετήσια ενεργειακή κατανάλωση ενός κτηρίου είναι 150 Κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα.

Όπως γνωστοποίησε στην “Καθημερινή” ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, όσον αφορά στα υφιστάμενα κτήρια «επεμβάσεις…μπορούν να επιφέρουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από 50% έως 70%. Απαιτείται πιο αποτελεσματική μόνωση του κτιριακού κελύφους, αεροστεγανότητα με κλείσιμο σε όλες τις χαραμάδες, κουφώματα, απώλειες από το τζάκι κ.λπ., και μηχανική ανανέωση του αέρα που βρίσκεται εντός του σπιτιού».

Στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Παλλαντζάς μπορούν να κατασκευαστούν παθητικά σπίτια εάν δοθεί έμφαση στον προσανατολισμό και εφαρμοστούν εκ νέου παραδοσιακές πρακτικές οικοδόμησης (πχ λιγότερα ανοίγματα για παράθυρα για μικρότερες ενεργειακές απώλειες).

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, μεταξύ των 274.000 κτηρίων ή διαμερισμάτων που έλαβαν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Επιθεώρησης κατά τη διετία 2011-2013, τα 160.000 (το 58%) ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες Ε, Ζ, Η (πολύ μεγάλη ενεργειακή σπατάλη).

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμόσει τον εγχώριο Κανονισμό Ενεργειακή Απόδοσης Κτηρίων σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή οδηγία 31/2010 που προβλέπει την κατασκευή κτηρίων με μηδενική ενεργειακή απόδοση από το 2020 και μετά.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ιδρύθηκε πρίν από ενάμιση χρόνο και αριθμεί ήδη 170 μέλη, (κυρίως μηχανικούς) είτε τεχνικές ή εμπορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Στις προτεραιότητες του Ινστιτούτου συγκαταλέγονται:

– η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και η ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το πρότυπο PassivHaus.

– η ενημέρωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας για τα παθητικά συστήματα.

– η υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου κτιρίου, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus και η συμβολή στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα παθητικά κτήρια που κατασκευάζονται στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν στο 2ο συνέδριο του ινστιτούτου τον Οκτώβριο.

 

econews

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.