05:59, Δευτέρα
23 Μαΐου 2022

Ποια είναι τα θανατηφόρα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα των πόλεων;

oasthΜια ακόμη έρευνα έρχεται να προστεθεί στις πάμπολλες πλέον μελέτες που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις με εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες.
Αυτή τη φορά επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής και του Ιατρικού Κέντρου Λανγκόουν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τζορτζ Θέρστον εστίασαν στις συνέπειες της εισπνοής μικροσωματιδίων.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αερολύματα που περιέχουν μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, με διάμετρο έως 2,5 μικρομέτρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου (PM 2,5) μπορούν πράγματι να σκοτώσουν κάποιον πρόωρα.
Η αμερικανική μελέτη, ανέλυσε στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και αναφέρει ότι «τα σωματίδια του αέρα είναι όντως επιβλαβή για την υγεία, αυξάνοντας τη γενική θνησιμότητα, κυρίως τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους, καθώς και τους θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στους μη καπνιστές».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην ποσότητα των μικροσκοπικών σωματιδίων ΡΜ 2,5 στην ατμόσφαιρα (π.χ. έως 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) έχει ως συνέπεια μια αύξηση κατά 3% των θανάτων γενικά και ειδικά μια αύξηση κατά 10% των θανάτων από καρδιοπάθειες. Μεταξύ των μη καπνιστών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνει κατά 27% λόγω αναπνευστικών παθήσεων.
—Μένουν εκεί
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αόρατα αερολύματα δεν γίνονται αντιληπτά από τα φυσικά εμπόδια του ανθρώπινου οργανισμού με συνέπεια να διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα. Μάλιστα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα αποβάλει με τον βήχα ή το φτέρνισμα, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα σωματίδια.
Τα μικροσωματίδια αποτελούνται συνήθως από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος, ενώ μπορούν να μεταφέρουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα άλλους αέριους ρύπους, όπως οξείδια του θείου και του αζώτου.
—Οι αιτίες του κακού
Από την ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μόρφωσης κλπ.
Στο μέλλον οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να ταξινομήσουν τα μικροσωματίδια ανάλογα με την επικινδυνότητα και την τοξικότητά τους.
Θα προσπαθήσουν επίσης να τα κατανείμουν ανά πηγή ρύπανσης: εξατμίσεις αυτοκινήτων, χημικές βιομηχανίες ή θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που καίνε λιγνίτη ή λιθάνθρακα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives».