, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Ποια μουσουλμανική χώρα βάζει φωτοβολταϊκά στα τζαμιά της;

tzamiΟι ισχυρές διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου ώθησαν το Βασίλειο της Ιορδανίας στην απόφαση να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο σύνολο σχεδόν των τζαμιών που λειτουργούν στη χώρα σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και προώθησης της πράσινης ανάπτυξης.
Η Ιορδανία είναι μια χώρα με ελάχιστους φυσικούς πόρους. Η εγχώρια οικονομία υποφέρει από τη λειψυδρία και την έλλειψη ενέργειας εξαιτίας της οποία εισάγεται το 96% των ενεργειακών πόρων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι “τα φωτοβολταϊκά συστήματα στα τζαμιά του Βασιλείου θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο ενός προγράμματος που θα ξεκινήσει εντός του έτους που διανύουμε”. Σε πρώτη φάση θα μπουν φωτοβολταϊκά σε 120 τζαμιά και στη συνέχεια θα κηρυχθεί διαγωνισμός. Το μέτρο αναμένεται να αποφέρει άμεσα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς, παρότι ακούγεται περίεργο, τα τζαμιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας
“Τα τζαμιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και το σχέδιο θα συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος καθώς επικρατούν συνθήκες ηλιοφάνειας 300 μέρες το χρόνο”αναφέρουν οι Ιορδανοί.
Επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος.
Στόχος της αραβικής χώρας είναι η κάλυψη του 10% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ ως το 2020. Μέχρι το Νοέμβριο του 2014 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στην Ιορδανία ανήρχετο σε 10 Μεγαβάτ, ενώ τα 15 έργα που είναι υπό κατασκευή το 2015 θα την εκτοξεύσουν στα 500 Μεγαβάτ ή 14% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος.