, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

«Πράσινο φως» για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

550_334_204593Η κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο έλαβε το πράσινο φως από τον Γκρεγκ Κλαρκ, Υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έργο, με την ονομασία Hornsea Two, θα κατασκευαστεί στα ανοικτά των ακτών του Γιορκσάιρ της Αγγλίας και με ισχύ 1,8 γιγαβάτ θα μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν δύο εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει ακόμα δεσμευτεί επίσημα για τη χρηματοδότησή του.

Η ανακοίνωση του υπουργού έρχεται αφού η εταιρεία Dong Energy πήρε την τελική επενδυτική απόφαση νωρίτερα αυτό το χρόνο για την κατασκευή του πρώτου Hornsea έργου, ισχύος 1,2 γιγαβάτ, το οποίο θα παράγει αρκετή ενέργεια για περισσότερο από ένα εκατομμύριο σπίτια.

Το Hornsea One θα αποτελείται από 240 ανεμογεννήτριες ύψους 190 μέτρων, σε έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 120 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Γιορκσάιρ.

Η εταιρεία χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης και τώρα θα επανεξετάσει την τελική επενδυτική απόφαση για το νέο έργο, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει έως και 1.960 νέες θέσεις εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και 580 θέσεις λειτουργίας και συντήρησης, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αιολικό πάρκο θα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από την ακτή και θα αποτελείται από έως και 300 ανεμογεννήτριες. Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως θα προστεθούν 10 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας σε όλη τη Βρετανία έως το 2020.

Η ίδια ανάδοχος εταιρεία Dong Energy έχει ήδη τον έλεγχο για τη μελλοντική κατασκευή του τρίτου έργου Hornsea, με τη συνολική ζώνη που θα φιλοξενεί τα τρία αιολικά πάρκα να έχει υπερδιπλάσια έκταση από το Λονδίνο και τα περίχωρά του.

naftemporiki.gr