06:56, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες πριν πάνε για ανακύκλωση;

1Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ανακύκλωση συνεπάγεται τεράστια σπατάλη νερού αν πρέπει να ξεπλένουμε συσκευασίες, μπουκάλια και βαζάκια μέχρι να αστράφτουν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι συσκευασίες δεν χρειάζονται ξέπλυμα και κάποιοι βρίσκονται στη μέση.

Η ορθή προσέγγιση προστάζει να ξεπλένουμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά να το κάνουμε με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο.

Οι εταιρείες ανακύκλωσης μας ζητούν να ξεπλένουμε τις συσκευασίες για λόγους όπως οι εξής:

-Η διαδικασία της επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων καθίσταται πιο εύκολη. Φανταστείτε να πρέπει να επεξεργαστείτε ανακυκλώσιμες συσκευασίες με υπολείμματα τροφίμων που έχουν μείνει σε εξωτερικό χώρο για κάμποσο χρονικό διάστημα. Κακοσμία, μούχλα και μύκητες επιδεινώνουν σημαντικά τηνκατάσταση του χώρου εργασίας, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζομένων.

-Δεν μαζεύονται έντομα και άλλα ζώα. Μέχρι να περάσει το ειδικό απορριμματοφόρο για τα ανακυκλώσιμα, στον κάδο μπορεί να έχουν μαζευτεί διάφορα έντομα ή ζώα λόγω των υπολειμμάτων τροφών, κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη ούτε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ούτε βέβαια για την εικόνα της κοινότητας.

Τέλος, βελτιώνεται η ποιότητα της ανακύκλωσης. Οι συσκευασίες με υπολείμματα τροφών είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας είτε θα καούν είτε θα ξεπλυθούν, αλλά αυτό απαιτεί περισσότερη δουλειά. Όταν οι εργαζόμενοι στα κέντρα επεξεργασίας κάνουν τη διαλογή χωρίζουν και τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα με κριτήριο το υλικό, αλλά και την καθαρότητα.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι, ναι, πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες. Πόσο καλά. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα απόνερα της λάντζας για να ξεπλένουμε τις συσκευασίες. Μια άλλη λύση είναι να καθαρίσουμε τις συσκευασίες με λίγο χαρτί κουζίνας, ακόμα και χρησιμοποιημένο. Δεν χρειάζονται βέβαια υπερβολές. Μια “ιδέα” μαρμελάδα στο βάζο δεν θα στείλει όλο το περιεχόμενο του Μπλε Κάδου στη χωματερή.

Κι όσο για την κατανάλωση νερού, αυτή είναι απείρως μεγαλύτερη κατά την κατασκευή προϊόντων από πρώτες ύλες και όχι από ανακυκλωμένα