Τι κάνουν σήμερα οι 4 κλώνοι του πρόβατου Dolly;
φωτο shutterstock
Πριν από 20 χρόνια, τα έκτακτα δελτία ειδήσεων μας παρουσίαζαν μια σοβαρότατη είδηση, την αναγγελία της γέννησης του προβάτου Dolly, του πρώτου κλωνοποιημένου ζώου της ιστορίας. Σήμερα, αν και η πρώτη κλωνοποιημένη προβατίνα Dolly έχει φύγει από τη ζωή σε ηλικία 6 1/2 ετών, οι 4 κλώνοι της, σε ηλικία 9 ετών πια, χαίρουν άκρας υγείας. Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες από τον Kevin Sinclair στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, περιγράφει τη κατάσταση της υγείας των 4 κλώνων, το πώς η διαδικασία της κλωνοποίησης ωφέλησε τη σύγχρονη επιστήμη και τι να περιμένουμε στο μέλλον.
Πώς είναι στην υγεία τους οι 4 κλώνοι:
Kevin Sinclair: «Στην έρευνα μας, επιχειρήσαμε να κάνουμε γενικές διαγωνιστικές εξετάσεις υγείας στα 4 πανομοιότυπα αδέλφια της Dolly και διαπιστώσαμε πως τα 4 ζώα χαίρουν άκρας υγιείς, όπως ένα πρόβατο που μεγαλώνει με φυσιολογικό τρόπο”.
Με ποιους τρόπους η κλωνοποίηση του πρώτου προβάτου και οι τέσσερις κλώνοι που ακολούθησαν, συνέβαλαν στη πρόοδο της επιστήμης;
«Η Dolly απέδειξε πως είναι εφικτή η παραγωγή νέων κυττάρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή φαρμακευτικών ουσιών για εκφυλιστικές ασθένειες των κυττάρων όπως ή νόσος του Παρκίνσον. Οι έρευνες μας έφεραν στο φως στοιχεία πως αυτά τα νέα κύτταρα μπορούν να λειτουργήσουν απολύτως φυσιολογικά. Στόχος μας είναι στο μέλλον να παράγουμε ακόμα περισσότερα νέα κύτταρα και κλωνοποιημένα έμβρυα».
Μετά τη γέννηση της Dolly και των υπόλοιπων 4 κλώνων, πόσες ακόμα κλωνοποιήσεις έχουν γίνει;
«Έχουν κλωνοποιηθεί συνολικά 23 ζωικά είδη, ανάμεσα τους κατοικίδια ζώα (Κορέα) και βοοειδή στη Βόρεια Αμερική. Αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν επιχειρήσει να εισχωρήσουν ακόμα σε αυτό το είδος επιστημονικής έρευνας. Η κλωνοποίηση δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο θα μπορούσε να είναι».
Τα κλωνοποιημένα ζώα είναι το ίδιο υγιή με τα ζώα που γεννιούνται στη φύση;
«Η έρευνα μας, μαζί με παλαιότερες έρευνες, έχουν αποδείξει πως όταν τα κλωνοποιημένα ζώα καταφέρουν να επιβιώσουν το πρώτο, αλλά και το δεύτερο μήνα της ζωής τους, μένουν υγιή. Εντούτοις, οι αποβολές εμβρύων είναι ακόμα αρκετά μεγαλύτερες στη διαδικασία κλωνοποίησης απ`ότι στις γεννήσεις που γίνονται στη φύση ή σε εργαστήριο. Αυτό είναι το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε».
Πηγή rise.gr