11:23, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Τυνησία: Η άμμος απειλεί να καταπιεί τον πλανήτη «Τατουίν»

 
TINISIA
Η τοποθεσία Ονγκ Τζμελ της Τηνυσίας, γνωστή στους απανταχού φίλους του Πολέμου των Άστρων ως «πλανήτης Τατουίν», κινδυνεύει από τους αμμόλοφους που μετακινούνται κατά αρκετά μέτρα το χρόνο. Το υπουργείο Τουρισμού της χώρας με τη βοήθεια αρκετών οργανώσεων πραγματοποιεί παγκόσμια εκστρατεία για τη διάσωσή του.
Τυνήσιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι στόχος της εκστρατείας «Σώστε τη Μος Έσπα», όπως ονομάζεται η πόλη-σκηνικό του φανταστικού πλανήτη, η οποία περιλαμβάνει και ένα διαστημοδρόμιο, είναι η συγκέντρωση περίπου 136.000 ευρώ. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη μετακίνηση των αμμόλοφων.
«Η Μος Έσπα βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου επικρατούν πολύ ισχυροί άνεμοι, και απειλείται από τους αμμόλοφους που μετακινούνται κατά περίπου 15 μέτρα το χρόνο. Ένας αμμόλοφος έχει ήδη θάψει το 10% του σκηνικού», δήλωσε ο Ναμπίλ Γκάσμι, εκπρόσωπος μιας από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Κατορθώσαμε να απομακρύνουμε 8.000 κυβικά μέτρα άμμου σε 12 ημέρες. Δυστυχώς, τμήμα του σκηνικού έχει ήδη καταρρεύσει.»
Πρόσφατα, μια ομάδα φανατικών οπαδών του Star Wars ανέλαβε πρωτοβουλία να συλλέξει πόρους και να επισκεφθεί το σημείο για να αποκαταστήσει ορισμένες από τις φθορές που προκάλεσαν οι αμμόλοφοι και η έκθεση του σκηνικού στις αφιλόξενες συνθήκες της ερήμου, σε αυτή τη – σημαντική για την Τυνησία – τουριστική ατραξιόν. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ακόμη κι αν οι ζημιές αποκατασταθούν, η απομάκρυνση της άμμου αποτελεί προσωρινή λύση, η οποία απλώς θα δώσει πίστωση χρόνου στη Μος Έσπα για περίπου 8-10 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, ο πλανήτης Τατουίν έχει βρεθεί και στο μικροσκόπιο ερευνητών από την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι μελετούν τη μετακίνηση ενός τύπου αμμόλοφων που δημιουργούνται όταν ο άνεμος πνέει κατά κύριο λόγο από μία συγκεκριμένη διεύθυνση. Όπως έγραφαν στην επιθεώρηση Geomorphology, ένας μεγάλος αμμόλοφος ήδη ακουμπάει τη Μος Έσπα και, χωρίς τη λήψη μέτρων, αναμένεται να την καταπιεί προτού συνεχίσει να μετακινείται αποκαλύπτοντας δυνητικά σοβαρές ζημιές.