, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Υπομονή κι άλλα… χρόνια για αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλονίκη!

Αγία Τριάδα
“Μοναδική ελπίδα για άμεσα έργα προστασίας η Τ.Α. και τα συνολικά 43.650.000€ του νέου ΕΣΠΑ για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από πλημμύρες…”
Σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης (σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, αφενός για την προστασία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης από μελλοντικές πλημμύρες, αφετέρου για την αποζημίωση των πληγέντων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών στους Δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες) έλαβε- ούτε λίγο, ούτε πολύ-  αυτή την απάντηση. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα μελλοντικά έργα που αφορούν την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:
Α) «Έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς – Φάση Β’» προϋπολογισμού 12.100.000€ (εντός της 5ετίας).
Β) «Έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης του Ανθεμούντα και συμβαλλόντων ρεμάτων Θερμαϊκού και Θέρμης» προϋπολογισμού 50.000.000€ (εντός της 5ετίας).
Γ) «Έργο Αντιπλημμυρικής θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων» προϋπολογισμού 100.000.000€ (μεταξύ 5ετίας και 10ετίας).
Δ) «Έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης του Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων» προϋπολογισμού 120.500.000€ (μεταξύ 5ετίας και 10ετίας).
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων ο κ. Αρβανιτίδης  είπε ότι «Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Υπουργείου Υποδομών δεν ικανοποιεί κανέναν. Ο προγραμματισμός σε βάθος 5ετίας ή ακόμα και 10ετίας είναι θεμιτός εφόσον συνοδεύεται από άμεσες παρεμβάσεις ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστροφές παρόμοιες με αυτές που έπληξαν πριν από ένα περίπου μήνα την Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Μοναδική ελπίδα για άμεσα νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί η Αυτοδιοίκηση και τα συνολικά 43.650.000€ του νέου ΕΣΠΑ για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από πλημμύρες. Η έλλειψη αναφοράς στα 15.000.000€ που εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης για το Δήμο Θερμαϊκού με προβληματίζει ιδιαίτερα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου ότι δεν έχει πιστωθεί ακόμα ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς του Δήμου. Ο καιρός δεν θα περιμένει την γραφειοκρατία να τελειώσει τη δουλειά της. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν χθες».