, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στην Karfitsa: «Με ενοχλεί η αγένεια»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Μπορεί να έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο Φρανσίς Βεμπέρ έγραψε το επιτυχημένο έργο «Δείπνο Ηλιθίων», το οποίο έκτοτε ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφερθεί στην κινηματογραφική οθόνη, όμως ο anti-bullying χαρακτήρας του το καθιστά διαχρονικό επί των ημερών μας. «Tο κοινό θα ταυτιστεί με το γεγονός ότι ακόμα και στη οικογένεια του ή σε έναν πιο στενό κύκλο ζωής, σίγουρα για κάποιο λόγο θα έχει αδικήσει ή θα έχει αδικηθεί», είπε ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σε συνέντευξη του στην Karfitsa, λίγες ημέρες πριν ανέβει η παράσταση στο θέατρο Αριστοτέλειον.

Τι είναι αυτό που κάνει μια παράσταση sold out εν μέσω κρίσης;

Αρχικά είναι το πως ο παραγωγός σκέφτεται να χρηματοδοτήσει μια παράσταση, η σύλληψη του σκηνοθέτη και δημιουργού και μετά η κατάθεση των ηθοποιών επί σκηνής, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Το κριτήριο του εισιτηρίου όμως δεν είναι η «συνταγή» της επιτυχίας. Η τίμια προσπάθεια των ηθοποιών και του σκηνοθέτη μαζί με την καθημερινή τους δουλειά για να γίνει όλο και καλύτερο το αποτέλεσμα, είναι η πιο σωστή επαγγελματική διαδρομή που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος. Από εκεί και πέρα τo sold out και η επιτυχία έρχονται όταν το κοινό αναγνωρίσει αυτά τα στοιχεία.

Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση του «ηλίθιου» ή αυτού που γελούσε εις βάρος κάποιου άλλου;

Νομίζω πως όλοι μας έχουμε βρεθεί και στις δυο θέσεις, ουδείς αλάνθαστος. Μπορεί ίσως πιο μικρός να έχω κάνει ένα πιο χοντροκομμένο αστείο ή να έχω βρεθεί στο κέντρο μιας κουβέντας. Αυτό όμως που διαπραγματεύεται το «Δείπνο» δεν έχει να κάνει με μια παιδική αφέλεια, αλλά με ανθρώπους που είναι πιο ώριμοι ηλικιακά, αλλά εντελώς ανώριμοι στη συμπεριφορά και την επικοινωνία με τους συνανθρώπους τους.

Οπότε η ωριμότητα δεν πάει με την ηλικία;

Νομίζω αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα και την παιδεία κάθε ανθρώπου. Όταν κάποιος δεν σέβεται τους συνανθρώπους του το κάνει καθημερινά. Από μια απλή πράξη, όπως να πετάξει ένα σκουπίδι στο δρόμο, μέχρι να βρεθεί αντιμέτωπος με ανθρώπους που τους χλευάζει, γιατί θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο.

Με τι θα ταυτιστεί το κοινό της παράστασης;

Με το ότι ακόμα και στην οικογένεια του ή σε έναν πιο στενό κύκλο ζωής, σίγουρα για κάποιο λόγο θα έχει αδικήσει ή θα έχει αδικηθεί. Εγώ κρατάω μια ατάκα του Νίκου Καζαντζάκη που λέει «αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ», καθώς εμπεριέχει τη συγχώρεση απέναντι στο λάθος. Το κοινό λοιπόν πέρα από το να παρακολουθήσει την παράσταση θα το κάνει να σκεφτεί περισσότερο τη βάση του που είναι ο άνθρωπος. Άλλωστε όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται πρέπει να συμπεριφερόμαστε.

Ποιες κοινωνικές συμπεριφορές σας ενοχλούν;

Η έλλειψη σεβασμού και η αγένεια στο οτιδήποτε, όπως στο λόγο, στη συμπεριφορά, απέναντι στην εργασία, στα ζώα. Ό,τι δεν σέβεται ο άνθρωπος συνήθως το καταστρέφει ή το χαλάει, εμένα αυτό με ενοχλεί βαθύτατα.

INFO

«Δείπνο Ηλιθίων» από 26 Σεπτεμβρίου έως και 14 Οκτωβρίου 2018, στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.