, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πίσω από τα μετάλλια, κρύβεται η κακοποίηση

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÉ ÁÃÙÍÅÓ ÁÈÇÍÁ 2004/ ÃÊÁËÁ ÃÕÌÍÁÓÔÉÊÇÓ

Η δημιουργία μίας ομάδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ πρώην αθλητριών της ενόργανης, ήταν το φυτίλι που οδήγησε στην έκρηξη του #MeTooτης γυμναστικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Είκοσι δύο πρώην αθλητές και αθλήτριες, βρήκαν το θάρρος και συνέταξαν μία επιστολή που απηύθυναν στην ανώτερη Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. «Πίσω από τα μετάλλια κρύβεται η κακοποίηση», αναφέρουν.

Η επιστολή σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό άνοιξε ακόμη ένα κεφάλαιο στον φάκελο της σεξουαλικής κακοποίησης σε διάφορους χώρους, ειδικά στον αθλητισμό. Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου, ήταν αυτό που ώθησε και την ομάδα των 22 να καταγγείλουν όσα είχαν υποστεί τα χρόνια του πρωταθλητισμού στα ταπί των γυμναστηρίων, στις δοκούς ισορροπίας και στους κρίκους.

Το αγώνισμα που έχει χαρίσει στην Ελλάδα τεράστιες διακρίσεις με διεθνούς φήμης αθλητές, φαίνεται πως κρύβει ένοχα μυστικά μεταξύ προπονητών, αθλητών, αλλά και των οικογενειών τους. Ανταλλάσσοντας κουβέντες στο chatroom της ομάδας διαπίστωσαν ότι όλοι και όλες είχαν παρόμοιες οδυνηρές εμπειρίες. Και όλοι τους είχαν αντίστοιχες εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.

«Οι πρώην αθλητές και αθλήτριες οδηγήθηκαν στην απόφαση να στείλουν την επιστολή όταν είδαν ότι όσα είχαν υποστεί συνεχίζονται σε πολλά γυμναστήρια», είπε ο εκπρόσωπός τους, δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης. «Πρέπει να γίνει κάθαρση», είπε στην Karfitsa μία από τους 22 που βίωσε σκληρές καταστάσεις, ενώ γνωρίζει ακόμη περισσότερες που έχουν ζήσει συναθλήτριές της. Τα όσα περιγράφονται στην επιστολή τους είναι συγκλονιστικά. «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμα τους ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα. Πετούσαν αντικείμενα στους αθλητές (καρέκλες, παπούτσια κ.α.) την ώρα που εκτελούσαν τις ασκήσεις τους με αποτέλεσμα να τους χτυπούν στον αέρα και να κινδυνεύουν με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Τσιμπούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ενώ αυτά βρίσκονταν σε στάσεις εξαιρετικά επικίνδυνες (κατακόρυφο σε δοκό ή δίζυγο). Αφαιρούσαν τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης έτσι ώστε ο αθλητής χτυπήσει όταν προσγειωθεί».

Καταγγελίες που σοκάρουν, φτάνοντας να προκαλέσουν την παρέμβαση της εισαγγελέα Αθήνας που παρήγγειλε άμεσα προκαταρκτική εξέταση.

Καψόνια, σεξουαλική κακοποίηση και ασιτία 

«Για τιμωρία μπορεί ο προπονητής να έστελνε τους αθλητές να κάνουν μέσα στην παγωνιά δέκα γύρους γύρω από το γυμναστήριο. Ή να ανέβουν δύο φορές το γήπεδο». Ήταν ορισμένες από τις μεθόδους… συνετισμού των μικρών αθλητών της ενόργανης, με σκοπό να αποδώσουν καλύτερα, όπως τις περιέγραψε η πρωταθλήτρια που συμμετέχει στην ομάδα των 22. Και δεν ήταν μόνον αυτές, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην  επιστολή που σοκάρει. «Κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν τους αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους αντί να το κάνουν οι ίδιοι. Επίσης για σκληρότερες μορφές βίας οδηγούσαν τους «ανυπάκουους αθλητές» σε χώρους όπου δεν τους έβλεπαν άλλοι για να τους χτυπήσουν και να τους απειλήσουν χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες», αναφέρουν οι καταγγέλλοντες. «Πολλές φορές ένας αθλητής που τραυματιζόταν είχε να αντιμετωπίσει την οργή του προπονητή ο οποίος δεν τον άφηνε να πάει σε γιατρό και τον ανάγκαζε να συνεχίζει την προπόνηση ή τον αγώνα. Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα», συνέχισαν.

Και το μαρτύριο των αθλητών, που αναζητούσαν τις διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συνεχιζόταν μέσα στα ξενοδοχεία των αποστολών. Όταν αναγκάζονταν να μην τρώνε για να χάσουν λίγα γραμμάρια. «Είδα συναθλήτριές μου να τρώνε οδοντόκρεμα, επειδή δεν τις άφηναν να φάνε τίποτα για να χάσουν λίγα γραμμάρια. Έψαχναν στα σκουπίδια των ξενοδοχείων να φάνε κάτι. Έπεφταν λιπόθυμες», περιέγραψαν.

Οι σκηνές συχνά μεταφέρονταν στους γονείς. «Πολλοί ήταν αυτοί που άφηναν τα παιδιά τους για προπόνηση και αδιαφορούσαν για τα παράπονά τους», περιέγραψαν γονείς που πήραν γρήγορα τα παιδιά τους από τα γυμναστήρια βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούν.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.