, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιες είναι οι «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» που θα ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια

kokkina-daneia
Το συμβούλιο που θα έχει ως προτεραιότητα τη ρύθμιση για την εξόφληση όλων των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζεται να συσταθεί από την κυβέρνηση με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου. Η ρύθμιση των δανείων, θα γίνει με γνώμονα τη λίστα αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας με το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει «Το Εθνος», το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι για την καθιέρωση των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» και του ορισμού των «συνεργάσιμων δανειοληπτών».
Οι «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» θα αποτελούν τον γνώμονα για τη ρύθμιση των δανείων. Η λίστα των ελαχίστων δαπανών διαβίωσης δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα αναγκαία έξοδα που πρέπει να κάνει μια οικογένεια για να ζήσει και σε αυτή θα περιλαμβάνονται έξοδα για τη διατροφή της οικογένειας, την ένδυση, τη στέγαση, τη μόρφωση των παιδιών, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι στην περιοχή των 1.000 ευρώ. Κατ’αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες και έχοντας στη διάθεσή τους τους και άλλα στοιχεία όπως το αν μια οικογένεια είναι μονομελής, αν πρόκειται για ζευγάρι, τριμελής, τετραμελής κ.ο.κ. οικογένεια, θα εξετάζει το κάθε αίτημα ξεχωριστά και θα αφαιρεί από το εισόδημα τις δαπάνες. Το ποσό που θα μένει θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δόσεων.
Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Έτσι το δάνειο θα κρατιέται ζωντανό και δεν θα σκάει. Με τη λίστα των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης δένει και η απόφαση για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Είναι αυτοί που δεν κρύβουν στοιχεία από τις τράπεζες (π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία) και που θα πληρώσουν με συνέπεια τις νέες τους δόσεις και αν αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα θα ενημερώσουν τις τράπεζες.
Με τον ορισμό αυτό, όπως σημειώνει το iefimerida.gr, η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών.
Τέλος, να σημειωθεί πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα εξετάσει και των προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.