Ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις; - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις;

Τι απαντά το υπ. Δικαιοσύνης...

poreia3

Όχι μόνο δεν ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις, αλλά αντίθετα με τον πρόσφατο νόμο 4356/2015 οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες, απαντά  το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις  και εντείνεται η καταστολή τους.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει τις εμμονές του περί συστηματικής επιχείρησης παραπληροφόρησης, επικοινωνιακής λάσπης και σπίλωσης κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ κάνει λόγο για γραφικότητες από την πλευρά των ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προβεί σε ένα παραλήρημα για δημοσιεύματα που αφορούσαν το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ αναφερόταν σε χυδαιότητα από την πλευρά των ΜΜΕ και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Σήμερα σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης για ό,τι σχετίζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζεται και δυστυχώς αναπαράγεται άκριτα και από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια» και συνεχίζει υπό τον υπότιτλο «νέα απόπειρα σπίλωσης».

«Οι ίδιοι κύκλοι που κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης και των συζητήσεων στη Βουλή κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ότι αφήνει ατιμώρητες τις διαταράξεις της συγκοινωνίας για να “χαϊδεύει” διαδηλωτές, τώρα “θλίβονται” για το αντίθετο: ποινικοποιούνται, ισχυρίζονται, οι διαδηλώσεις, εντείνεται η καταστολή τους κ.τ.λ.»

Όμως, «η  αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική» σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξηγεί: «Πριν τον πρόσφατο νόμο 4356/2015 φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών με διαδηλώσεις ή άλλους τρόπους ήδη  αντιμετωπίζονταν ποινικά σαφώς με βαρύτερο τρόπο. Είτε γινόταν προσφυγή στο άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα, που απειλεί με πολύ βαρύτερες ποινές, είτε στο άρθρο 292 που πριν την πρόσφατη αλλαγή του επίσης απειλούσε με αυστηρότερες ποινές.

Ας σημειωθεί όντως ότι, στηριζόμενη στον ενδεικτικό χαρακτήρα της σχετικής απαρίθμησης, ήδη η νομολογία (βλ. και απόφαση 595/2015 Αρείου Πάγου) σταθερά υπήγαγε στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα και τις παρακωλύσεις συγκοινωνίας με διαδηλώσεις στους αυτοκινητοδρόμους».

Με το νόμο 4356/2015, όμως, «οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες» αναφέρει το υπουργείο και τονίζει ότι «η  νέα ρύθμιση μάλιστα εισφέρει δύο ακόμα αλλαγές» που είναι:

1) Αποποινικοποιεί πλήρως την τέλεση της πράξης από αμέλεια και
2) Προσφέρει στο δικαστήριο τη δυνατότητα απαλλαγής ακόμη και σε περίπτωση πρόθεσης, αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κλείνοντας την  ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για επικοινωνιακή λάσπη που «συνεχίζεται μέχρι τελικής γραφικότητας».

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Η εκτόξευση επικοινωνιακής λάσπης κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται μέχρι τελικής γραφικότητας. Τουλάχιστον όσοι αναπαράγουν ας φροντίζουν στοιχειωδώς να διασταυρώνουν».

Πηγή:protothema.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ