, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι «οχυρώνονται» και ποιοι μένουν «έκθετοι» στις κατασχέσεις της εφορίας

Κατασχέσεις Εφορίας
Στον κυκεώνα των δυσάρεστων που βιώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, ήρθε να προστεθεί εσχάτως και η είδηση ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ραβασάκια ακόμα και σε οφειλέτες που χρωστούν μικροποσά από 30 έως 500 ευρώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εισρεύσουν έσοδα με κάθε τρόπο από την τεράστια «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 88,5 δισ. ευρώ.
Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες εστάλησαν μαζικά 50.000 ειδοποιητήρια, ενώ επίκειται και η δημοσιοποίηση των ονομάτων περίπου 20.000 μεγαλο-οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Με τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει στους μικροοφειλέτες την παλαιά οφειλή τους προς την Εφορία (μέχρι και 31/12/15) , διευκρινίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισής της και τμηματικής εξόφλησης.
Σημαντική λεπτομέρεια: Ειδοποιητήρια δεν θα λάβουν όσοι έχουν ρυθμισμένα χρέη, όσοι έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, οι οφειλέτες των οποίων τα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης ή οι οφειλέτες κάτω των 18 ετών.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στην επιστολή δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, ωστόσο είναι γνωστό ότι τα τμήματα των εφοριών που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την είσπραξη έχουν στα χέρια τους μια σειρά από εργαλεία για να το καταφέρουν. Για παράδειγμα, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο. Οι τράπεζες, αφού λάβουν εντολή, μπορούν να κατασχέσουν και να «σηκώσουν» καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στους λογαριασμούς υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν προστατεύονται από τα ακατάσχετα όρια.
Εδώ έρχεται και η παραίνεση του αν. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προς τους οφειλέτες, να σπεύσουν να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς έρχεται τσουνάμι κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Κίνηση με ιδιαίτερο βάρος, καθώς, αν ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη μια οφειλή τότε αυτόματα χάνει το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει βασικές συναλλαγές, όπως πχ η πώληση ενός ακινήτου. Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 0,73% η οποία χρεώνεται για 30 ημέρες αυτομάτως με την μη εμπρόθεσμη πληρωμή.
Ποια ποσά «γλιτώνουν»
Υπενθυμίζεται ότι από έναν και μόνο λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην εφορία, μπορεί να κατασχεθεί μέχρι και το 50% για ποσά από 1000-1500 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω κατάσχεται ολόκληρο το ποσό.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει προστασία από κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο μόνο για μισθούς και συντάξεις και κοινωνικά βοηθήματα, όπως επίδομα ανεργίας, επίδομα τέκνων ή πολυτέκνων, μέχρι ποσού 1.000 ευρώ το μήνα και για καταθέσεις με υπόλοιπο 1.250 ευρώ σε ένα μόνο λογαριασμό κάθε οφειλέτη, σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Τι μπορεί να κατάσχει η Εφορία
Η ισχύουσα νομοθεσία κρύβει πολλές παγίδες:
1. Η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμo χρέος άνω των 500 ευρώ. Αν οφείλετε στο Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ και δεν έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή σας τότε υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή να πληροφορηθείτε ότι εκδόθηκε εντολή κατάσχεσης του σπιτιού σας ή άλλου ακίνητου που κατέχετε.
2. Η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους, δικύκλου που έχετε εφόσον χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Συνεπώς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Επιτρέπεται δηλαδή η κατάσχεση ενός αυτοκινήτου, βάρκας ή δικύκλου για οποιοδήποτε χρέος άνω των 500 ευρώ.
3. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει πλέον το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν να δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
α. Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
β. Το 1/4 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη εφόσον δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
γ. Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
δ. Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
ε. ‘Εως και το 100% των ενοικίων .
στ. ‘Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων.
ζ. ‘Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώλησης προϊόντων ή πραγμάτων (αυτοκίνητα, σκάφη, ακίνητα).
4. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις τραπεζικές καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες.
Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.