Η Δευτέρα 23 Μαρτίου ξεκινά με έντονη νευρικότητα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιδρούν στις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στο πρόσφατο άλμα των τιμών του πετρελαίου. Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, Τόκιο και Σεούλ κινούνται με πτωτικό πρόσημο ή προβλέπεται να ανοίξουν υπό πίεση, με τον τζίρο να εστιάζει σε πιο ασφαλείς επιλογές και αμυντικές θέσεις παρά στις μετοχές που επηρρεάζονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent κυμαινόταν σε απόσταση αναπνής κάτω από τα 99 δολάρια το βαρέλι, ενώ το δολάριο έχανε ελαφρώς έδαφος, φθάνοντας στα 1,1537 έναντι του ευρώ από έως και 1,1416 στις 13 Μαρτίου. Η εικόνα αυτή προϊδέαζει μάλλον για μεγάλες αναταράξεις τις επόμενες ημέρες, των οποίων το εύρος θα καθορισθεί από τα φυσικά μέτωπα του πλέμου στην Μέση Ανατολή.

Η ανησυχία δεν είναι τυχαία: η διέλευση μέσω των Στενώντου Ορμούζ εξακολουθεί να κινδυνεύει από πιθανές διακοπές, διαταράσσοντας την ενεργειακή ροή και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό μέσω υψηλών τιμών ενέργειας. Οι traders, σύμφωνα με αναλύσεις της Bloomberg, περιμένουν «ταραγμένο» άνοιγμα λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων και της εντεινόμενης αβεβαιότητας γύρω από τη διάρκεια και την έκταση του πολέμου με το Ιράν.
Το δολάριο παραμένει ισχυρό, ενισχυμένο από τη ροή κεφαλαίων προς ασφαλή καταφύγια, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Ο δείκτης δολαρίου έχει επωφεληθεί από την ανάγκη των επενδυτών για ρευστότητα και σταθερότητα, με ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ενισχύοντας την εικόνα του δολαρίου ως βασική ασφαλή τοποθέτηση.
Για την υπόλοιπη εβδομάδα, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν ευάλωτες σε κάθε αλλαγή στο γεωπολιτικό μέτωπο, στις εκτιμήσεις για τις τιμές ενέργειας και στις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική. Αν και υπάρχουν ενδείξεις μερικής στήριξης σε συγκεκριμένους τομείς ή τεχνική ανάκαμψη, το γενικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να εξετάζουν στρατηγικές διαφοροποίησης και προστασίας κεφαλαίου ενόψει υψηλής μεταβλητότητας.



