ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Γιάννης Κοντογεώργος Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
29/04/2025
Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Η Ελλάδα θα αιτηθεί την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, τη ρήτρα διαφυγής δηλαδή, από τις περαιτέρω δαπάνες των επομένων ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα σταλεί αυτή η επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στην ΕΡΤ, θα υπογράψει το αίτημα αυτό για να μπορέσει να δημιουργηθεί ουσιαστικά ο δημοσιονομικός χώρος εκείνος κάλυψης αμυντικών δαπανών των επόμενων χρόνων.

«Η αύξηση που προβλέπεται από το 2025 στο 2026 είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ που έχει προγραμματιστεί και αυτό αφορά και τις επόμενες χρονιές. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών που έχουμε παρουσιάσει ως κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι τα 500 εκατομμύρια του χρόνου στον προϋπολογισμό του 2026 εξαιρούνται από τον υπολογισμό από τον κανόνα δαπανών.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι το βασικό μήνυμα που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον νέους δημοσιονομικούς κανόνες. «Τι είχαμε μάθει; Ότι έπρεπε να πετυχαίνουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό φυσικά εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, σήμερα δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε αυτά τα πλεονάσματα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή να τα δαπανούμε ετησίως. Γιατί; Διότι πλέον όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συμφωνήσει σε νέους κανόνες που αφορούν τις ετήσιες δαπάνες», πρόσθεσε.

Πιερρακάκης: «Εμείς όμως είχαμε ήδη υψηλές αμυντικές δαπάνες»

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικές δαπάνες, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Εμείς έτσι και αλλιώς τα καταβάλλαμε για τις στρατιωτικές δαπάνες. Άρα, αν εξαιρέσεις τις στρατιωτικές δαπάνες από τα έξοδα, σου δίνουν προφανώς πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο εν συνόλω για να μπορέσεις να κάνεις την αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση που θέλεις».

Related Post

Παπαθανάσης: Παρεμβάσεις 1,039 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στον δήμο Βοΐου

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο

Στουρνάρας: Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για να μη θιγεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το Νόμο Κατσέλη

Φρένο χρέους: Πώς κατοχυρώθηκε συνταγματικά σε Γερμανία και Ελβετία αυξάνοντας την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής

«Μπορείς να έχεις το δικό σου χώρο γενικά στα δημοσιονομικά και στα μακροοικονομικά σαν χώρα και εμείς έχουμε τις δικές μας αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες. Εμείς σκοπεύαμε αυτές τις δαπάνες να τις καταβάλλουμε έτσι κι αλλιώς. Η διαφορά της Ελλάδος στο τραπέζι για τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ποια είναι; Λένε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουμε δαπάνες σε σχέση με το έτος 2021, για παράδειγμα, όπου ήταν χαμηλά, παντού. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση. Χώρες όπως η Ελλάδα, χώρες όπως η Πολωνία ήταν εξαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς όμως είχαμε ήδη υψηλές αμυντικές δαπάνες. Άρα εμάς πάνε να μας καλύψουν έναν χώρο τον οποίον εμείς σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι κι αλλιώς θα καταβάλλαμε. Συνεπώς μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να κάνουμε και προτεραιοποίηση άλλων πραγμάτων που για μας είναι πολύ ζωτικά και ουσιαστικά», εξήγησε.

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚυριάκος ΠιερρακάκηςΡήτρα διαφυγής
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Ν. Παπαθανάσης: Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας
Οικονομία

Παπαθανάσης: Παρεμβάσεις 1,039 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στον δήμο Βοΐου

Με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, εντάχθηκαν στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Εθνικού...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
12/02/2026
Ν. Παπαθανάσης: Επιτυχής η εκτέλεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024
Οικονομία

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει αν δεν...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
11/02/2026
Next Post
δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση: Ανεβαίνει η ΝΔ, στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Άγιος Βαλεντίνος: Η ημέρα των ερωτευμένων μέσα από την Φίνος Φιλμ (Video)

Aυτά τα ζώδια έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρουν την αγάπη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
12/02/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa