Από τις πληρωμές Ιουλίου ενεργοποιούνται τελικά οι αλλαγές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ήδη από τη ΔΕΘ του 2024, αλλά καθυστέρησαν στην εφαρμογή τους. Μαζί με τις καταβολές του μήνα, θα αρχίσουν να φαίνονται και οι πρώτες αυξήσεις σε επιδόματα όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Αυξήσεις στο επίδομα παιδιού
Η βασικότερη αλλαγή αφορά την ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας, με τα ποσά να αυξάνονται σημαντικά, ιδίως για οικογένειες με πολλά παιδιά:
-
1 παιδί: από 28€ → 45€
-
2 παιδιά: από 56€ → 90€
-
3 παιδιά: από 112€ → 180€
-
4 παιδιά: από 168€ → 270€
Ιδιαίτερα ευνοημένες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στις μεσαίες εισοδηματικές βαθμίδες, με το ποσό να διπλασιάζεται για το τρίτο παιδί και άνω.
Έρχονται νέα κριτήρια – Φόβοι για αποκλεισμούς
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο καλύτερη στόχευση των επιδομάτων. Αυτό σημαίνει ότι:
-
Για 2 παιδιά, η αξία ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 220.000 ευρώ.
-
Για ΙΧ, εξετάζεται πλαφόν στα 1.600 κυβικά και άνω, λαμβάνοντας υπόψη παλαιότητα και αριθμό τέκνων.
-
Θα συνυπολογίζονται καταθέσεις και άλλα στοιχεία κινητής περιουσίας.
Η πιο κρίσιμη αλλαγή είναι ότι πλέον θα καθορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού δικαιούχων με αυστηρότερους «κόφτες», κάτι που αναμένεται να αφήσει εκτός αρκετούς σημερινούς δικαιούχους.