Το άλμα στις τιμές ενέργειας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί επιπλέον αυξημένο κόστος στη λειτουργία των ιερών ναών. Ένα κόστος που, φυσικά, δεν είχαν προϋπολογίσει οι ναοί και οι μητροπόλεις.
Του: ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΠΑ
Το αποτέλεσμα είναι οι εφημέριοι σε πολλούς ναούς της χώρας να προχωρούν σε δραστικές λύσεις, όπως το να μην ανάβουν συχνά τους πολυελαίους των εκκλησιών.
«Κανείς δεν περίμενε αυτή την ακρίβεια που ήρθε μετά τον πόλεμο», τονίζει στην «Political» ιερέας σε ενορία των Αθηνών και προσθέτει: «Αν συνεχιστούν αυτές οι ανατιμήσεις, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ναών».
Την ίδια στιγμή τονίζεται από εκκλησιαστικές πηγές ότι οι ναοί επί σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας έμειναν χωρίς έσοδα, καθώς η προσέλευση των πιστών ήταν εξαιρετικά μειωμένη, με αποτέλεσμα οι ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια να αντιμετωπίζουν κάθε μήνα σοβαρό πρόβλημα.
Δύσκολα τα πράγματα
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου π. Επιφάνιος Οικονόμου τονίζει: «Με νύχια και με δόντια τα βγάζουμε πέρα, μεγάλη οικονομία και προσοχή στη διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε με τη βοήθεια του Θεού. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί πάλι. Αντέξαμε στην οικονομική και την υγειονομική κρίση. Από το κράτος ζητάμε διευκόλυνση ή κατανόηση».
Το πρόβλημα των αυξημένων λογαριασμών απασχολεί έντονα τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι βλέπουν ότι θα πρέπει να ανταποκριθούν οι ναοί των περιφερειών τους σε ένα δυσβάστακτο κόστος, το οποίο δεν είχε προϋπολογιστεί και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και τους επόμενους μήνες.
Ενέργειες από την Ιερά Σύνοδο
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος προβληματίζουν τη Διοικούσα Εκκλησία και έτσι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τον τελευταίο καιρό να αναλάβει πρωτοβουλίες. Σε επιστολή που είχε αποστείλει η Σύνοδος στον πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Γερμανό, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε απαντήσει θετικά σε εισήγησή του για ενέργειες εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ζητηθεί από μεν τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας η παροχή έκπτωσης στα τιμολόγιά τους στους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, από δε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες η απαλλαγή των εκκλησιαστικών δομών από τα δημοτικά τέλη, προς υποβοήθηση και απρόσκοπτη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει έγγραφα: α) προς τις επιχειρήσεις παραγωγής μορφών ενέργειας για την παροχή έκπτωσης, δεδομένων των μειωμένων εσόδων των ναών λόγω κορονοϊού και β) προς τις κρατικές υπηρεσίες για την εξέταση δυνατότητας απαλλαγής των εκκλησιαστικών δομών από τα δημοτικά τέλη ένεκα της ανατίμησης των καυσίμων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL