ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνονται τριετίες, επίδομα ανεργίας και αδείας, Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα 

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
26/03/2025
Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0

Related Post

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 31/10

Ισχυρές πιέσεις και στην ελληνική αργυροχρυσοχοΐα προκαλεί το ράλι των τιμών του χρυσού

Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση καταλύτης για την ανάπτυξη και τη διαφάνεια

Αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των οπλιτών θητείας

Στα 1.258,4 ευρώ θα φτάσει ο μηνιαίος μισθός για τον

έγγαμο μισθωτό με προϋπηρεσία τριών τριετιών, με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 830  στα 880 ευρώ, το βασικό ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη θα ανέλθει στα 39,4 ευρώ, από 37,10 ευρώ που είναι σήμερα.

Το μηνιαίο επίδομα εργασίας  θα ανέλθει στα 540 ευρώ, από 509 ευρώ που είναι τώρα, ενώ αυξημένα αντίστοιχα θα καταβληθούν το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Ειδικότερα, Δώρο Πάσχα (15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με μισθό και 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, ήτοι από 556,05 σε 589,41 ευρώ και από 481,91ευρώ, σε 510,82 ευρώ αντίστοιχα).

Το Δώρο Χριστουγέννων θα διαμορφωθεί από 830 σε 880 ευρώ.

Το επίδομα αδείας θα αυξηθεί από 556,05 ευρώ στα 589,41 ευρώ.

Οι τριετίες με το νέο κατώτατο μισθό θα διαμορφωθούν ως εξής:

Καμία Τριετία: 880 ευρώ μικτά για άγαμους και 968 ευρώ μικτά για έγγαμους (με επίδομα γάμου 10% 88 ευρώ).

Μία Τριετία: 968 ευρώ μικτά για άγαμους και 1064.8 ευρώ μικτά για έγγαμους.

Δύο Τριετίες: 1056 ευρώ μικτά για άγαμους και 1.161.6 ευρώ μικτά για έγγαμους.

Τρεις Τριετίες: 1.144 ευρώ μικτά για άγαμους και 1.258.4 ευρώ μικτά για έγγαμους.

Παράλληλα 19 Επιδόματα Συνδεδεμένα με τον Κατώτατο Μισθό θα αυξηθούν αντίστοιχα 6%.

Έτσι, τα επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

Επίδομα Ανεργίας: Αυξάνεται από τα 509 σε 540 ευρώ

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Αυξάνεται σύμφωνα με το νέο κατώτατο μισθό, ήτοι στα 880 ευρώ

Επίδομα Γονικής Άδειας: Αυξάνεται επίσης με την αλλαγή του κατώτατου μισθού.

Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι τη λήξη). Θα ανέλθει στα 270 ευρώ

Βοήθημα Λήξης Ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα.

Βοήθημα Τρίμηνης Παραμονής στα Μητρώα Ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα.

Επίδομα Αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα.

Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα.

Αφερεγγυότητας Εργοδότη: Έως 3 μισθοί.

Εποχικό Οικοδόμων: 70% των 37 κατ. ημερομισθίων.

Εποχικό Σμυριδεργατών: 70% των 50 κατ. ημερομισθίων.

Εποχικό για Καλλιτέχνες, Θέατρα, Τουρισμό: 70% των 25 κατ. ημερομισθίων.

Άλλα Εποχικά (δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες): 70% των 35 κατ. ημερομισθίων.

Βοήθημα Μη Μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου.

Επίδομα Πρακτικής Άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% του κατώτατου μισθού.

Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας: Κατώτατος μισθός.

Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο.

Προγράμματα Απασχόλησης: Επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθού.

Εργαζόμενοι Φοιτητές: 30 κατώτατα ημερομίσθια για προπτυχιακούς και 10 κατώτατα ημερομίσθια για μεταπτυχιακούς.

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 50 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, 30 ευρώ στο Δημόσιο – Συμπαρασύρει 19 επιδόματα, ευνοούνται και οι τριετίες

Στα 880 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτερος μισθός από την 1η Απριλίου, από 830 ευρώ σήμερα. Οι καθαρές αποδοχές θα ανέρχονται σε 742,98 ευρώ.

Ο μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ μικτά στον ιδιωτικό τομέα και κατά 30 ευρώ οριζόντια στο Δημόσιο, αφού για πρώτη φορά η αύξηση θα επεκταθεί από την 1η Απριλίου και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για την 5η συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αφορά άμεσα 575.684 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (22,8%) και περίπου 600.000 στον δημόσιο τομέα.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2029 ανέρχεται σε 2.735 ευρώ.

Με τη νέα αύξηση η χώρα μας κατακτά την 11η θέση στην ΕΕ μεταξύ των χωρών με θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, πάνω από την Κροατία, την Μάλτα, την Εσθονία και την Βουλγαρία, αλλά οπωσδήποτε σε χαμηλότερο επίπεδο από χώρες όπως η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Παράλληλα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή 19 επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, μητρότητας και γάμου, ενώ ανοδική πορεία θα έχουν και οι τριετίες (τα επιδόματα προϋπηρεσίας).

Δηλαδή, ο εργαζόμενος με 9 χρόνια προϋπηρεσία θα αμείβεται με μισθό 1.144 ευρώ, ενώ αν είναι έγγαμος θα λαμβάνει επιπλέον επίδομα γάμου 10%.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500.

Δίνοντας επίσης έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τόνισε ότι το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Αναφερόμενος στην ανεργία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ποσοστό έχει συρρικνωθεί στο 8,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάτω από τη Σουηδία και την Ισπανία.

Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28% από το 2019 και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη τριετία 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 40 με 50 ευρώ ετησίως, ώστε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870, με 880 ευρώ φέτος από την 1η Απριλίου, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027.

Έτσι, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση, έως το 2027 η αύξηση θα είναι συνολικά 120 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 100 ευρώ για το δημόσιο.

Για πρώτη φορά η αύξηση επεκτείνεται και στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, στο Δημόσιο θα δοθεί οριζόντια αύξηση των μισθών στο σύνολο των μισθολογικών κλιμακίων, η οποία θα ανέλθει σε 3,53%. Δηλαδή, ο μισθός του νεοεισερχόμενου, από 850 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από την 1η Απριλίου στα 870 έως 880 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί στο Δημόσιο εκ νέου την Πρωτοχρονιά του 2026. Στόχος είναι το εισαγωγικό κλιμάκιο να φτάσει στα 950 ευρώ την Πρωτοχρονιά του 2027.

Πηγή: www.protothema.gr

Tags: Δώρο ΠάσχαΔώρο Χριστουγέννωνεπίδομα ανεργίαςκατώτατος μισθόςτριετίες
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου
Οικονομία

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 31/10

Συνολικά 2.423.535.129,14 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.292.231 δικαιούχους, από τις 27 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων...

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
24/10/2025
Ισχυρές πιέσεις και στην ελληνική αργυροχρυσοχοΐα προκαλεί το ράλι των τιμών του χρυσού
Οικονομία

Ισχυρές πιέσεις και στην ελληνική αργυροχρυσοχοΐα προκαλεί το ράλι των τιμών του χρυσού

Ισχυρές πιέσεις στην ελληνική αργυροχρυσοΐα ασκεί η εκτίναξη της τιμής του χρυσού και γενικά των πολύτιμων μετάλλων, σε συνδυασμό με...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
22/10/2025
Next Post
Ο κόουτς της Φρίμπουργκ Τιμπό Πετί στην «Κ» – Η φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη ήταν εξαιρετική, είμαι περήφανος για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε η ομάδα

ΠΑΟΚ: Κατάμεστο το "PAOK Sports Arena" για τον πρώτο ημιτελικό με τη Σολέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa