ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Aντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες: Συνάντηση εργασίας με Έλληνες Ευρωβουλευτές

Την Τρίτη 3 Ιουνίου, στα γραφεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων (CEMR).

Γιάννης Κοντογεώργος Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
09/06/2025
Αυτοδιοίκηση, Ελλάδα, Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Aντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες: Συνάντηση εργασίας με Έλληνες Ευρωβουλευτές

Στη συνάντηση εργασίας της ΚΕΔΕ με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που διεξήχθη την Τρίτη 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στα γραφεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων (CEMR).

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που παρέστησαν στην συνάντηση ήταν:

-Από την Νέα Δημοκρατία: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιώργος Αυτιάς, Φρέντης Μπελέρης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελεονώρα Μελέτη, Δημήτρης Τσιόδρας,
-Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Φαραντούρης και Νίκος Παππάς,
-Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής; Σάκης Αρναούτογλου,
-Από το ΚΚΕ: Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Related Post

Σε αποκριάτικους ρυθμούς η Θεσσαλονίκη – Καρναβαλικός στολισμός στην πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ+Video)

Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές-Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

Τι λέει η πλευρά του Παύλου για ενδεχόμενη συνεργασία του με την Καρυστιανού

Υπ. Δικαιοσύνης: Σε πλήρη εφαρμογή το ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσης μετά το ναυάγιο στη Χίο

Τη συνάντηση εργασίας τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους:

-Ιωάννης Βραΐλας, Πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
-Κώστας Μπακογιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών,
-Φίλιππος Κοτσαρίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών,
-Rossi Fabrizio, Γενικός Γραμματέας του CEMR.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, εισηγήθηκε τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που έγινε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 4 Ιουνίου με ισχυρή πολιτική και θεσμική παρουσία.
Η συνεδρίαση επιβεβαίωσε τον κεντρικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας.

Τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι:

-Απόστολος Τζιτζικώστας, Επίτροπος αρμόδιος για Βιώσιμες Μεταφορές και Τουρισμό,
-Χρήστος Δήμας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,
-Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σιώμος στην εισήγησή του, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, με τίτλο «Πλαίσιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας: Διατάξεις για την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση επισήμανε:

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι σε φυσικές καταστροφές, μέσω της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας και της αναδιάρθρωσης των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Ειδικότερα, εισάγονται ρυθμίσεις για τη δημιουργία επιτροπών εκτίμησης κινδύνου και τροποποιήσεις του ν. 4662/2020.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης του πλαισίου πολιτικής προστασίας, προτείνει τα εξής:

Ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ Α’ βαθμού:

1. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στις Επιτροπές Εκτίμησης Κινδύνου, καθώς αποτελούν τον πρώτο αποδέκτη κινδύνων και αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Προτείνεται η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής εκπροσώπησης των Δήμων σε κάθε επίπεδο συντονισμού (Τοπικό – Περιφερειακό – Εθνικό).
2. Επαρκής χρηματοδότηση των δήμων για δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας: Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις οφείλουν να συνοδεύονται από σταθερούς μηχανισμούς χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων (π.χ. προμήθεια εξοπλισμού, διαρκής εκπαίδευση προσωπικού των Δήμων, αιρετών και εθελοντών, σύνταξη σχεδίων ετοιμότητας, κ.λπ.).
3. Αξιοποίηση της εμπειρίας των τοπικών κοινωνιών: Τα σχέδια εκτίμησης κινδύνου να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τη γεωμορφολογία και τις ιστορικές καταγραφές συμβάντων.
4. Διαλειτουργικότητα των δομών και ψηφιακή ενοποίηση: Προτείνεται η ανάπτυξη ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνου για την ανταλλαγή δεδομένων και την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συμπεράσματα – Πρόταση Απόφασης:

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ανάγκη αναβάθμισης του πλαισίου πολιτικής προστασίας και καλεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
• Να ενσωματώσει τις παραπάνω προτάσεις στο τελικό σχέδιο νόμου.
• Να θεσμοθετήσει συστηματικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση πριν από την ψήφιση κάθε σχετικού νομοσχεδίου.
• Να προβλέψει σαφές επιχειρησιακό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την εφαρμογή των διατάξεων από τους Δήμους.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Πλαίσιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας: Διατάξεις για την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα» περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που επηρεάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Άρθρο 3: Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Το Άρθρο, προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και άλλων κινδύνων πολιτικής προστασίας, τροποποιώντας την παράγραφο 2 του άρθρου 7Α του ν. 4662/2020. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού έχουν ενεργό ρόλο σε αυτή την επιτροπή, δεδομένου ότι αποτελούν τον πρώτο αποδέκτη των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών. Η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής εκπροσώπησης των δήμων σε κάθε επίπεδο συντονισμού (Τοπικό, Περιφερειακό, Εθνικό) θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας και φυσικά της ΚΕΔΕ.

Άρθρο 4: Χρηματοδότηση Δήμων για Δράσεις Πολιτικής Προστασίας

Εφόσον το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις για τη χρηματοδότηση των Δήμων σε δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας, είναι κρίσιμο να προβλεφθούν σταθεροί μηχανισμοί χρηματοδότησης. Αυτό θα επιτρέψει στους Δήμους να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό, να εκπαιδεύσουν αιρετούς, προσωπικό , εθελοντές τους και να συντάξουν σχέδια ετοιμότητας, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών.

Άρθρο 5: Ανάπτυξη Ψηφιακής Πλατφόρμας Διαχείρισης Κινδύνου

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνου είναι θετική. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των δομών και η ψηφιακή ενοποίηση, ώστε να επιτρέπεται η ανταλλαγή δεδομένων και η άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων.

Άρθρο 6: Συμμετοχή Τοπικών Κοινωνιών στον Σχεδιασμό

Είναι σημαντικό τα σχέδια εκτίμησης κινδύνου να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τη γεωμορφολογία και τις ιστορικές καταγραφές συμβάντων. Η αξιοποίηση της εμπειρίας των τοπικών κοινωνιών θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των σχεδίων πολιτικής προστασίας.

Άρθρο 7: Συνεργασία με Άλλους Φορείς

Η συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι απαραίτητη για την επιτυχή υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων. Η θεσμοθέτηση συστηματικού διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν από την ψήφιση κάθε σχετικού νομοσχεδίου θα ενίσχυε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών.
Συμπερασματικά, προτείνεται η αναθεώρηση των ανωτέρω άρθρων ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία, να διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και να προωθηθεί η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Η ενσωμάτωση αυτών των προτάσεων θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Κλιματική Κρίση».

Tags: ΒρυξέλλεςΚΕΔΕΣυμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων
Share218Tweet137Send

Σχετικά Άρθρα

Σε αποκριάτικους ρυθμούς η Θεσσαλονίκη – Καρναβαλικός στολισμός στην πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ+Video)
Θεσσαλονίκη

Σε αποκριάτικους ρυθμούς η Θεσσαλονίκη – Καρναβαλικός στολισμός στην πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ+Video)

Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει η Θεσσαλονίκη, ενόψει των καρναβαλικών εκδηλώσεων και τη μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
04/02/2026
Ειρ. Αγαπηδάκη: Βασική μας μέριμνα ο πολίτης που μαστίζεται από τις ανισότητες στην υγεία
Πολιτική

Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές-Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

Έμφαση στην πρόληψη ως βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
04/02/2026
Next Post
Σύσταση Εταιρείας μέσω ΚΕΠ και e-ΥΜΣ

Σύσταση Εταιρείας μέσω ΚΕΠ και e-ΥΜΣ

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Ναρκισσισμός και ζώδια: Ποιο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας

Αυτά είναι τα 3 ζώδια που πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι την άνοιξη

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
04/02/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa