ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Επανειδίκευση και Αναβάθμιση Δεξιοτήτων στον τομέα του Τουρισμού

Ελεάνα Ζαμπάρα Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
18/12/2025
Πολιτική, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Επανειδίκευση και Αναβάθμιση Δεξιοτήτων στον τομέα του Τουρισμού

Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος 

Το πρόγραμμα αποτέλεσε μια στοχευμένη, σύγχρονη και απολύτως αναγκαία παρέμβαση, με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού τουρισμού, ενός τομέα που αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

  1. Ενδιαφέρον και δυναμική της Δράσης

Η απήχηση του προγράμματος ήταν εντυπωσιακή ήδη από τις πρώτες ημέρες.
Σε μόλις τρεις ημέρες, υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Ωφελούμενων.

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει αφενός τη μεγάλη ζήτηση για σύγχρονα, ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης και αφετέρου την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Υπουργείο Τουρισμού και τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»..

Related Post

Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, προβλέπεται μετασχηματισμός καταστημάτων

ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του εορταστικού τραπεζιού

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ – Την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Ο αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις

  1. Υλοποίηση και Χρονοδιάγραμμα

Το πρώτο Τμήμα κατάρτισης εκκίνησε στις 7 Μαρτίου 2025 και το τελευταίο ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2025, καλύπτοντας ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, επαρκές ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής των ωφελούμενων και η ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών ενοτήτων σε ικανό χρόνο.

Συνολικά υλοποιήθηκαν 1.131 τμήματα κατάρτισης, από 168 παρόχους:

  • 166 αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)
  • 2 Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης Δημοσίων Α.Ε.Ι. (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Το εκπαιδευτικό υλικό της Δράσης καταρτίστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία του, απευθύνθηκε σε ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου, διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενο ήταν σύγχρονο, πρακτικό και πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Το εύρος και η γεωγραφική διασπορά των παρόχων διασφάλισαν την καθολική πρόσβαση των ωφελουμένων, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.

  1. Συμμετοχή και Ποσοστά Επιτυχίας

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν συνολικά 18.734 ωφελούμενοι, εκ των οποίων περισσότεροι από 18.000 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα κατάρτισης.

Το ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης ανήλθε στο 96,6%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για δράση τέτοιας κλίμακας.

Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει:

  • την ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού,
  • και την αποτελεσματικότητα της ασύγχρονης μεθοδολογίας.
  1. Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πιστοποίηση των αποκτηθέντων γνώσεων και δεξιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού συγκρότησε ειδικά για τη Δράση αυτή δικά του Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης και Φορέων Πιστοποίησης, διασφαλίζοντας την ποιότητα, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Η διαδικασία υλοποιήθηκε μέσω 9 διαπιστευμένων φορέων πιστοποίησης, πλήρως ανεξάρτητους από τους παρόχους κατάρτισης της Δράσης, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο πρόγραμμα και ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

  1. Εργασιακή Κατάσταση Ωφελουμένων

Ας περάσουμε τώρα να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους:

  • 587 ωφελούμενοιήταν εργαζόμενοι (61,8%), εκ των οποίων οι 6.453 ήταν γυναίκες
  • 147 ωφελούμενοιήταν άνεργοι (38,2%), εκ των οποίων οι 4.732 ήταν γυναίκες

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι το πρόγραμμα λειτούργησε ταυτόχρονα:

  • ως εργαλείο επανένταξης στην αγορά εργασίας
  • αλλά και ως μηχανισμός ενίσχυσης του ήδη απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη σημαντική συμμετοχή των γυναικών: αποτέλεσαν το 60%, ήτοι την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, στοιχείο που αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των γυναικών για επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων

 

  1. Ηλικιακή Κατανομή

Η πλειονότητα των ωφελουμένων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30–54 ετών, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή νέων 18–29 ετών, στοιχείο κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν άφησε εκτός και την ηλικιακή ομάδα των ατόμων με ηλικία μεγαλύτερη από 55 έτη , ενισχύοντας τη δια βίου μάθηση και την ενεργό γήρανση. Παρατηρούμε, τέλος, ότι τα δύο φύλα εμφανίζονται ισομερώς στα εύρη των ηλικιακών ομάδων.

 

  1. Ειδικότητες Κατάρτισης

Οι ειδικότητες που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης δεν ήταν τυχαίες. Αντιθέτως, βασίστηκαν στη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία έχει αποκτηθεί μέσα από την πολυετή υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικότητες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν:

  • Με ποσοστό 45% η ειδικότητα «Υπηρεσίες υποδοχής και ψηφιακές δεξιότητες»(8.469 ωφελούμενοι – 45%)
  • Επισιτισμός – Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων(4.530 – 24%)
  • Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική Τέχνη(2.515 – 14%)

και ακολουθούν οι υπόλοιπες ειδικότητες που βλέπετε στο γράφημα.

 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι παρουσιάζεται σημαντικά μεγαλύτερη η συμμετοχή των γυναικών στις ειδικότητες  Υπηρεσίες οροφοκομίας και περιβαλλοντική διαχείριση (87%) και Υπηρεσίες Λουτροθεραπείας / Θαλασσοθεραπείας – SPA (74%), ενώ οι άντρες φαίνεται να επέλεξαν τις ειδικότητες του επισιτισμού καθώς και των τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων.

 

  1. Περιφερειακή Διάσταση

Η γεωγραφική κατανομή των ωφελουμένων αποτυπώνει τον εθνικό χαρακτήρα της δράσης, με ισχυρή παρουσία (70%) σε:

  • Αττική(19%)
  • Κεντρική Μακεδονία(19%)
  • Δυτική Ελλάδα(12%)
  • Κρήτη(10%)
  • Θεσσαλία (10%)

Το υπόλοιπο 30% των ωφελούμενων προέρχεται από τις υπόλοιπες 8 Περιφέρειες της χώρας οι οποίες συγκεντρώνουν ποσοστά που κυμαίνονται από 1% (Βόρειο Αιγαίο) έως 6% (Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

 

  1. Συμπεράσματα και Προοπτικές

Συμπερασματικά,

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης Δράσης ανέδειξε με σαφήνεια ότι το Υπουργείο Τουρισμού μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ως το αρμόδιο παραγωγικό Υπουργείο, διαθέτει την αναγκαία θεσμική γνώση, την εμπειρία και την πλήρη εικόνα των αναγκών της τουριστικής αγοράς.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην επιλογή της ασύγχρονης κατάρτισης, η οποία επελέγη συνειδητά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες:

  • ωφελουμένων που εργάζονται και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης προγράμματα,
  • κατοίκων δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών
  • καθώς και Περιφερειακών Ενοτήτων όπου ενδέχεται να μην υφίστανται επαρκείς δομές παρόχων κατάρτισης.

Η επιλογή αυτή απέδωσε στο έπακρο, όπως αποτυπώνεται τόσο στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης όσο και στη γεωγραφική διασπορά των ωφελουμένων.

Το πρόγραμμα επανειδίκευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στον τουρισμό, ή αλλιώς η Δράση 16921 του Υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί, παράδειγμα επιτυχημένης αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0», αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη για τον σχεδιασμό των επόμενων παρεμβάσεων με ακόμη μεγαλύτερη στόχευση, καινοτομία και κοινωνικό αντίκτυπο.

 

 

Share215Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, προβλέπεται μετασχηματισμός καταστημάτων
Πολιτική

Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, προβλέπεται μετασχηματισμός καταστημάτων

 «Στο σχέδιο, το οποίο η μεταβατική διοίκηση θα διαχειριστεί, δεν προβλέπεται κλείσιμο, προβλέπεται μετασχηματισμός», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
18/12/2025
ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του εορταστικού τραπεζιού
Οικονομία

ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του εορταστικού τραπεζιού

Από 111,97 έως 160,03 ευρώ, θα κοστίσει το εφετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
18/12/2025
Next Post
Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν

Τρία τικ στη Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

σεξ

Δώστε προσοχή! Αυτά είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει το κάθε ζώδιο στη σχέση του

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
18/12/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa