Σε ένα σημαντικό διεθνές τριήμερο εισέρχεται από αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επισκέψεις σε Ουκρανία, Μολδαβία και Σουηδία και με κεντρικά μηνύματα στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής, καθώς και ενεργής συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διάλογο για την άμυνα και την ασφάλεια.
Χρήστος Μυτιλινιός
Μητσοτάκης: Στην Οδησσό για τη Σύνοδο Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Την Τετάρτη 11 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Οδησσό, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η επιλογή της Οδησσού, που αποτελεί ιστορικό σύμβολο για τον Ελληνισμό και την ελληνική Διασπορά, δίνει και ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα στην ελληνική συμμετοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Οδησσό τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της στήριξης της ανοικοδόμησης της πόλης.
Από την Οδησσό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη σταθερή ελληνική στήριξη στην κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως και τη διάθεση της χώρας και ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν ενεργά στα έργα ανοικοδόμησης, ιδίως στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας.
Παράλληλα, θα επαναλάβει την ελληνική στήριξη στην ενταξιακή προοπτική τόσο της Ουκρανίας όσο και της Μολδαβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση της προώθησης μεταρρυθμίσεων και της συμμόρφωσης με τα κριτήρια της ΕΕ.
Διμερής επίσκεψη στη Μολδαβία
Την Πέμπτη 12 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στη Μολδαβία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του, αναμένεται να εκπέμψει σαφές μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, που η Ελλάδα έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή.
Επιπλέον, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι προοπτικές ενίσχυσής τους, ιδίως στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.
Σουηδία: ευρωπαϊκή άμυνα και Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Σουηδία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν τόσο θέματα διμερούς συνεργασίας, όσο και οι προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ατζέντας, με έμφαση στη συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες διατηρούν στενή πολιτική σχέση, έχοντας συναντηθεί τόσο στην άτυπη Σύνοδο Βορρά-Νότου στη Λαπωνία, όσο και στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στη Βαλένθια.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη, συμμετοχή που εντάσσεται στην πολυεπίπεδη διεθνή παρουσία της χώρας και στον διαρκή στόχο για ενίσχυση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας.