Η προγραμματισμένη επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου έρχεται σε μια συγκυρία που οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς η κυβέρνηση να ξεχνά τις διακυμάνσεις που πέρασαν οι διμερείς μας σχέσεις στο πρόσφατο παρελθόν, φτάνοντας σε βαθμό ψυχρότητας.
Οι αναφορές του Γερμανού πρέσβη Ερνστ Ράιχελ στη δεξίωση που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στη χώρα μας για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας προκάλεσαν θετική έκπληξη. Διότι ο Γερμανός πρέσβης στο παρελθόν είχε προκαλέσει ενόχληση με τα tweets του περί Αλή Πασά ή με την κριτική που άσκησε στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί την Αθήνα και να παραστεί στις εκδηλώσεις της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Αυτήν τη φορά ξεκάθαρα, εκ μέρους του Βερολίνου, απέρριψε την τουρκική ρητορική και στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Και λέμε ότι ήταν έκπληξη, διότι η στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας κρίθηκε σε πολλές περιπτώσεις υπέρ το δέον ισορροπιστική. Κανείς σκεπτόμενος Έλληνας δεν έχει ξεχάσει την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ως προτεραιότητα να κατευνάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτρέψει μια κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και πολεμική σύγκρουση, αποφεύγοντας όμως να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Και μέχρι που αποχώρησε από την Καγκελαρία η πολιτική που ακολουθούσε ήταν βασισμένη στον φόβο να ανοίξει τη στρόφιγγα ο Ταγίπ Ερντογάν και να έχουμε επανάληψη των μεταναστευτικών ροών.
Η ανάληψη της Καγκελαρίας από τον Σολτς και του υπουργείου Εξωτερικών από το κόμμα των Πρασίνων δεν έφερε μέχρι στιγμής θεαματική στροφή. Διότι αγκάθι παραμένει η παράδοση των έξι υποβρυχίων γερμανικής τεχνολογίας που ήδη κατασκευάζονται στην Κωνσταντινούπολη, με το πρώτο να αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2022. Η Αθήνα έχει μελετήσει όλα τα δεδομένα για αυτό και έχει δρομολογήσει ώστε να ενισχυθεί η ελληνογερμανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα στα πρότυπα της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που βρίσκεται πια στο ανώτατο επίπεδο με την παράδοση των έξι μαχητικών Rafale και την παραγγελία των τριών επιπλέον φρεγατών Belharra.
Η επίσκεψη το καλοκαίρι τής υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα ήταν βέβαια επίσης μια ευχάριστη έκπληξη, τα όσα είπε δηλαδή για τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει. Χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο γερμανικό τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Τώρα λοιπόν θα υποδεχτούμε θερμά τον καγκελάριο χωρίς να ξεχνάμε αυτήν τη σημαντική εκκρεμότητα και αναμένουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σολτς γνωρίζει τις ελληνικές θέσεις και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός τού έχει παρουσιάσει τους χάρτες με τη «Γαλάζια Πατρίδα». Και το ζητούμενο θα είναι η γερμανική διπλωματία να μη συνεχίσει τη φιλοσοφία τής πρώην καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν στη λογική «Ελλάδα και Τουρκία, δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο, βρείτε τα να μη γίνει ατύχημα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



