ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Ώρα μηδέν

Νότης Μαριάς Αναρτήθηκε από Νότης Μαριάς
17/06/2023
Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
pulos-metanastes-2

Το ναυάγιο στην Πύλο και η εκατόμβη νεκρών, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, για άλλη μια φορά φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο μακάβριο τρόπο τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και ιδίως της ΕΕ μπροστά στα τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής

Ένα ναυάγιο για το οποίο όλοι μας σύσσωμοι εκφράζουμε τη λύπη μας για όσους έχασαν τη ζωή τους και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δουλεμπόρων. Ταυτόχρονα όμως εκφράζουμε και την αγανάκτησή μας για την πολύχρονη εκκωφαντική αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ να σταθεί με σοβαρότητα και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Μάλιστα πριν καν κορυφωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015, με Γραπτή μας Ερώτηση στην Ευρωβουλή στις 15 Απριλίου 2015 στην οποία τονίζαμε ότι «οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική δημιουργούν τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην ΕΕ» απαιτούσαμε «στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να καταργηθεί ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙI και να γίνει κατανομή των προσφύγων (αλλά και των παράνομων μεταναστών που επίσης κατακλύζουν την Ελλάδα) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με βάση την έκταση, τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους, λαμβανομένων υπόψη και των ποσοστών ανεργίας κάθε χώρας» (https://www.notismarias.gr 15/4/2015).

Στη συνέχεια, για την αντιμετώπιση των συνεχών προσφυγικών ροών από την Τουρκία ζητήσαμε «να γίνουν τα hot spots σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία όπου η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα εξετάζει τα σχετικά αιτήματα ασύλου» (www.notismarias.gr 25/11/2019).

Related Post

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Θράκη μετατρέπεται σε διεθνές ενεργειακό κέντρο

Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται 50% το ανώτατο όριο του πετρελαίου για το οποίο επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες

Στη Ροδόπη ο πρωθυπουργός – Θα επισκεφθεί τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου της ΔΕΣΦΑ

Μητσοτάκης στην 6η P-TEC: Η Ελλάδα στο κέντρο της διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας (Βίντεο)

Μετά την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τον Ερντογάν με τακτικές ντου στον Έβρο είχαμε καλέσει την κυβέρνηση «να εφαρμόσει την από 13 Φεβρουαρίου 2020 ομόφωνη απόφαση της Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου» και «να δηλώσει ότι ενόψει της μαζικής και απρόκλητης επίθεσης χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στις Καστανιές, όσοι πραγματικοί πρόσφυγες επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου μπορούσαν να το πράξουν στα ελληνικά προξενεία της Αδριανούπολης, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Με τον τρόπο αυτό η κάθοδος των μυρίων προς τον Έβρο θα γινόταν άνοδος των μυρίων προς τις τρεις αυτές τουρκικές πόλεις» («Κυριακάτικη Κόντρα News» 8/3/2020).

Στα τελευταία χρόνια και με αφορμή την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προτείναμε τη «λειτουργία hot spots στις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ» (www.political.gr 21/8/2021).

Καθώς οι περιφερειακοί πόλεμοι εντείνονται δημιουργώντας νέα προσφυγικά κύματα και η φτώχεια στην Αφρική αυξάνει τις μεταναστευτικές ροές, η Μεσόγειος μετατρέπεται πλέον σε ένα απέραντο θαλάσσιο νεκροταφείο.

Απαιτείται, λοιπόν, η συγκρότηση ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται:

1. Δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών εντός της ΕΕ με βάση το ΑΕΠ, την έκταση, τον πληθυσμό και την ανεργία κάθε χώρας της ΕΕ.

2. Θέσπιση επιπλέον ευρωπαϊκών μέτρων για τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ όχι μόνο των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά και όλων των υπολοίπων αιτούντων άσυλο.

3. Άμεση επίδοση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου σε όσους οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία και εφοδιασμός τους με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δικαιούνται προκειμένου να πάνε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν, κυρίως στη Γερμανία.

4. Ελληνική πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ ώστε τα hot spots να λειτουργούν πλέον στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και σε διάφορες αφρικανικές και αραβικές χώρες, όπου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου να δέχεται και να εξετάζει τις αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.

5. Η παροχή κάθε μορφής κονδυλίων της ΕΕ και τελωνειακών και εμπορικών διευκολύνσεων προς την Τουρκία και τις άλλες ως άνω τρίτες χώρες να γίνεται υπό την αίρεση αποδοχής εκ μέρους τους της ίδρυσης στην επικράτειά τους των παραπάνω hot spots.

6. Μέχρις ότου υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση, η εξέταση των αιτήσεων ασύλου να γίνεται στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ΕΕ διασφαλίζοντας έτσι νόμιμες οδούς προς την ΕΕ.

7. Ανάληψη δράσης της Frontex τόσο στα διεθνή ύδατα όσο και εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και της Λιβύης για την πάταξη, σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των κυκλωμάτων των διακινητών.

8. Επιστροφές παράνομων μεταναστών από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία προς Τουρκία, Πακιστάν και άλλες τρίτες χώρες υπό την αιγίδα και ευθύνη της Frontex. Η παροχή κάθε μορφής κονδυλίων της ΕΕ και τελωνειακών και εμπορικών διευκολύνσεων προς την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες να γίνεται υπό την αίρεση αποδοχής εκ μέρους τους των επιστροφών των εν λόγω μεταναστών.

9. Η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ στις διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες να συνδυαστεί με την εκ μέρους τους ανάληψη της υποχρέωσης να αναλάβουν τη φιλοξενία των ομοθρήσκων και των ομοεθνών τους, οι οποίοι έχουν παρανόμως καταφύγει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

10. Θα πρέπει άμεσα να επιβληθεί δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών από Αφγανιστάν ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό και με τον βαθμό εμπλοκής της κάθε χώρας στην εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν.

11. Λειτουργία hot spots στις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ όπως είναι το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, όπου τόσο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου όσο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες ασύλου των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ να δέχονται και να εξετάζουν τις αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.

12. Τέλος οι υπόλοιπες χώρες των G20, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα που είχαν στενές οικονομικές σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς της Καμπούλ (www.dw.com 17/8/2021) αλλά και η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους φιλοξενώντας και αυτές Αφγανούς πρόσφυγες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Tags: Απόψεις
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Θράκη μετατρέπεται σε διεθνές ενεργειακό κέντρο
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Θράκη μετατρέπεται σε διεθνές ενεργειακό κέντρο

«Η Ελλάδα και η Θράκη, συγκεκριμένα, μετατρέπεται σε ένα διεθνές ενεργειακό κέντρο. Και η πατρίδα μας απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
11/11/2025
Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται 50% το ανώτατο όριο του πετρελαίου για το οποίο επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται 50% το ανώτατο όριο του πετρελαίου για το οποίο επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες

Αυξάνεται 50% το ανώτατο όριο του πετρελαίου για το οποίο επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
11/11/2025
Next Post
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 25 Ιουνίου ζητώ ισχυρή εντολή – Δείτε το νέο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας (Video)

Αύριο το πρωί από το Λαύριο η διακαναλική συνέντευξη Μητσοτάκη

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa