ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Συνεργασία Ελλάδας-NASA: Ο Γ. Γεραπετρίτης υπέγραψε την συμμετοχή στο «Αρτεμις» για την εξερεύνηση του διαστήματος

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
09/02/2024
Πολιτική
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Συνεργασία Ελλάδας-NASA: Ο Γ. Γεραπετρίτης υπέγραψε την συμμετοχή στο «Αρτεμις» για την εξερεύνηση του διαστήματος

Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η θεματολογία του Στρατηγικού Διαλόγου είναι εξαιρετικά πλούσια και ανάμεσα στα θέματα φέρεται να είναι και η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega ξεκαθάριζαν πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως όλον τον σχεδιασμό που καταβάλλεται για να εκσυγχρονιστούν οι δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Μπλίνκεν: «Η εταιρική μας σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν την τελετή υπογραφών, τόνισε την σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών.

Related Post

Κικίλιας: Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Μαρινάκης: Εγκρίθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες – Πότε ξεκινούν οι έρευνες

Κυρ. Μητσοτάκης σε αγρότες: Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα (video)

Ανδρουλάκης: Σε οριακό σημείο οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του επιχειρησιακού φιάσκου της ΝΔ

«Είμαι ευγνώμων για την συνεργασία μας στο πρόγραμμα Αρτεμις στο πλαίσιο του 5ου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ. Η εταιρική σχέση μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πριν ένα χρόνο επισκέφτηκα την Αθήνα και ενισχύσαμε τον διάλογό μας. Συνεργαζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια, στηρίζουμε την Ουκρανία, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αποκρινόμαστε στις φυσικές καταστροφές και υπερασπιζόμαστε στην διατλαντική συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουμε τα F-35 στην Ελλάδα» είπε αρχικά ο Μπλίνκεν.

«Μαζί θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Πάμε σε νέα σύνορα μαζί. Η Ελλάδα γίνεται μέλος μιας ομάδας κρατών που έχει στόχο την πιο ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μέσω της συμφωνίας αυτής θα βασιστούμε στη συνεισφορά της Ελλάδας και των εμπειρογνωμόνων της. Οπως είπε ένας αρχαίος Ελληνας, «η αστρονομία συγκινεί την ψυχή» πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ.

Γεραπετρίτης: Ενωμένοι θα συνεργαστούμε πλέον όχι μόνο στη Γη, αλλά και στο διάστημα

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε πιλότων σε πτώση ελικοπτέρου ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε για την συμφωνία:

«Σημαντικό που υπογράφουμε αυτή την συμφωνία. Ενωμένοι θα συνεργαστούμε πλέον όχι μόνο στη Γη, αλλά και στο διάστημα. Αυτή η συνεργασία είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, εν μέσω προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, αλλά και οι συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάδα, στηρίζει την ένταξη των  Δυτικών βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την Μέση Ανατολή και την προσπάθεια επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Τζον Κέρι και παρατήρησα πόσα κοινά στοιχεία μας ενώνουν. 

Θέλω να τονίσω την σπουδαιότητα που έχουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την αμυντική συμφωνία μας, η απόκτηση των F-35 δείχνει το βάθος της συνεργασίας μας.

Κάνουμε από κοινού ότι το δυνατόν, για να συμβάλουμε σε μία παγκόσμια σταθερότητα. Οι δεσμοί των δύο λαών είναι μεγάλοι και οι Ελληνες της διασποράς εδώ στις ΗΠΑ, είναι ο φάρος της συνεργασίας μας»

Πιο αναλυτικά, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στον ορισμό της λέξης στρατηγικός. Ο στρατηγικός διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουμε αυτές είναι συμφωνίες Άρτεμις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε μαζί, ενωμένοι να συνυπάρχουμε και στο διάστημα. Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική, περισσότερο από ποτέ και το λέω αυτό δεδομένων των προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές προκλήσεις αλλά και η πανδημία που απειλούν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σχετικά με τις συγκρούσεις, αναφέρομαι στην Ουκρανία, στο νότιο Καύκασ,ο στη Γάζα, στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν πολύ πιο διευρυμένες επιπτώσεις και απαιτούν διεθνή συνεργασία.

(…) Είναι η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων και θεσμών όσο και ενίσχυση της διατλαντική συνεργασίας είναι εξέχουσας σημασίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα πιο πεπειραμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(…) Θα στηρίξουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαΐκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση χάρη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, να συνεργαζόμαστεεποικοδομητικά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστάσης. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Άντονι Μπλίνκεν να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης που βρίσκονται οι Παλαιστίνιου και την ενισχυτή ανθρωπιστική βοήθεια προς αυτούς (είναι καθιριστικές).

(…) Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση με τον Τζον Κέρι και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ πόσο κοινά σημεία μας ενώνουν, πόσες κοινές απόψεις έχουμε και οι δύο.

Αναφορικά με τις απευθείας ξένες επενδύσεις, θα ήθελα να υπογραμμίσω την σπουδαιότητά τους για εμάς. Η Αμερική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, με τα F-35 αποδεικνύεται το βάθος της συνεργασίας μας και υπό το φως όλων των προαναφερθέντων, θα ήθελα να σας πω ότι ΗΠΑ και Ελλάδα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναφερόμενος στους πολύ σημαντικούς θεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς που ενισχύουν το στρατηγικό διάλογο και να πω ότι οι Έλληνες της διασποράς, οι Έλληνες της Αμερικής είναι οι φάροι αυτής της συνεργασίας αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω και την σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

(…) Σήμερα για την ελληνική γλώσσα είναι σπουδαία μέρα και γι’ αυτό θέλω να ολοκληρώσω με κάποιες οικουμενικές ελληνικές λέξεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να ενισχύσουμε την συνεργασία και τις ενέργειες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (…), ούτως ώστε να ενισχύσουμε την δημοκρατία και την οικουμενικές αξίες σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: Γιώργος Γεραπετρίτης
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Βασίλης Κικίλιας: «Τα σχέδια και οι σκακιέρες χωρίς τον λαό είναι άδεια πουκάμισα»
Πολιτική

Κικίλιας: Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, στο Κάιρο και των διμερών συναντήσεων που πραγματοποίησε...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
19/01/2026
Μαρινάκης για Κωνσταντοπούλου: Είναι αποκορύφωση της έκφρασης μιας συνολικά μηδενιστικής αντιπολίτευσης
Πολιτική

Μαρινάκης: Εγκρίθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες – Πότε ξεκινούν οι έρευνες

Την αλληλεγγύη του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στον ισπανικό λαό για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη χθες εξέφρασε...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
19/01/2026
Next Post
Εμβόλια: Βρήκαν γιατί κάποια διαρκούν για μια ζωή και άλλα για λίγους μήνες

Θ. Ζαούτης: Η έξαρση των ιώσεων συνδέεται με την πανδημία – «Όπλο» ο εμβολιασμός

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα 3 ζώδια που θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους!

Αυτά τα δύο ζώδια ευνοεί ο Δίας το 2026

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
08/01/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa